2010 г.: парното с 15% нагоре. 2020 г.: Топлото в София пада с 15% спрямо юли 2019 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8790057 www.24chasa.bg

Кои бяха водещите събития на тази дата според архива на “24 часа” преди 10 години

Топлата вода и парното в София и в Пловдив ще поскъпнат от юли може би с 15%, над това увеличение ще бъдат непродаваеми, прогнозира шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев след заседание за цените. Това пише на 2 юни преди 10 г. “24 часа”.

Семерджиев уточни, че към вече публикуваните предложения за цени на топлинната енергия ще трябва да се добавят още 10% заради предстоящия скок на природния газ с 15 на сто. Така излиза, че ако в София и Пловдив е предвидено 11% увеличение на цената, със скока на газа става 21 на сто. Във Варна се заформя шоков удар с 32 на сто отгоре, а във Велико Търново - с 20%.

Най-голямото поскъпване е за топлофикациите, които ползват въглища. В Габрово скокът е с 35, а в Сливен - с 31%.

10 години по-късно цената на парното отново е във фокуса на общественото внимание. С безпрецедентно поевтиняване на природния газ с над 50% спрямо август миналата година цената му продължава да пада вече 4 месеца, в София парното поевтинява с 15%. Но сравнението трябва да се прави спрямо 1 юли миналата година. Ако сравнявате със сметката си от предишния месец, то ще има поскъпване с 22%. Това поскъпващо поевтиняване предизвика шум и премиерът Борисов настоя КЕВР да си ходи, защото им изтекли мандатите.

  • Баровците ще платят по 300-400 лева глоба, но щетите са много по-големи

    Баровците ще платят по 300-400 лева глоба, но щетите са много по-големи

    Тези дни се разбра, че въпреки наложените ограничения заради коронавируса някои любители на забавленията не се отказват и вдигат щури купони. За тях можеше дори да не се разчуе, ако някой не беше издал четата. Схемата вече е добила популярност - има парола, с която “посветените” влизат в ресторанта или бара
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност