2010 г.: парното с 15% нагоре. 2020 г.: Топлото в София пада с 15% спрямо юли 2019 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8790057 www.24chasa.bg

Кои бяха водещите събития на тази дата според архива на “24 часа” преди 10 години

Топлата вода и парното в София и в Пловдив ще поскъпнат от юли може би с 15%, над това увеличение ще бъдат непродаваеми, прогнозира шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев след заседание за цените. Това пише на 2 юни преди 10 г. “24 часа”.

Семерджиев уточни, че към вече публикуваните предложения за цени на топлинната енергия ще трябва да се добавят още 10% заради предстоящия скок на природния газ с 15 на сто. Така излиза, че ако в София и Пловдив е предвидено 11% увеличение на цената, със скока на газа става 21 на сто. Във Варна се заформя шоков удар с 32 на сто отгоре, а във Велико Търново - с 20%.

Най-голямото поскъпване е за топлофикациите, които ползват въглища. В Габрово скокът е с 35, а в Сливен - с 31%.

10 години по-късно цената на парното отново е във фокуса на общественото внимание. С безпрецедентно поевтиняване на природния газ с над 50% спрямо август миналата година цената му продължава да пада вече 4 месеца, в София парното поевтинява с 15%. Но сравнението трябва да се прави спрямо 1 юли миналата година. Ако сравнявате със сметката си от предишния месец, то ще има поскъпване с 22%. Това поскъпващо поевтиняване предизвика шум и премиерът Борисов настоя КЕВР да си ходи, защото им изтекли мандатите.

  • Отваряйте си очите за измамници в турбуленцията

    Отваряйте си очите за измамници в турбуленцията

    Вече месец в България продължава политическата турбуленция. И в нея се активизират хора от всички етажи на обществото - от най-високите, та до сумрачните подземни етажи. Както е известно, в смутни и несигурни времена излизат мошеници от всякакъв вид и калибър. Това е за тях златно време, това е техният “ден година храни”
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи