Като е рецесия, пазарните фундаменталисти са първи на опашката пред държавното гише

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8794013 www.24chasa.bg

Така беше и при

кризата през 2008 г. -

гигантски корпорации си

правеха луксозни семинари

с пари на данъкоплатците

ИНСТИТУТЪТ “Айн Ранд” от Калифорния кандидатства за държавна помощ, за да запази 35 работни места.

На някои тази информация ще им бъде много смешна. Айн Ранд - известната нюйоркска писателка от руски произход, автор на най-вдъхновените либертариански текстове от ХХ век във възхвала на свободния пазар и за отхвърляне на каквато и да е роля на държавата освен охраната на частната собственост - би била възмутена от този акт.

Аз не съм изненадан и не ми е смешно. Защото пазарните фундаменталисти - сред които и радикалните либертарианци, са влюбени в пазара само докато той е във възход и носи добри печалби на бизнеса.

Когато пазарът влезе в рецесия или депресия, пазарните фундаменталисти са първи на опашката пред държавното гише за bail-outs и други кейнсиански по произход благини. Така беше през 2008-2009 г., когато дори гигантски корпорации в застраховането и търговията с ценни книжа си организираха служебни семинари (retreats) на луксозни места с парите на данъкоплатците, получени като помощ срещу кризата. Старшият мениджмънт на американската автомобилна индустрия полетя с частните си самолети към Вашингтон, за да иска държавна помощ.

Пазарът е уникален инструмент за създаване на частно и публично богатство. Но подобно на всяко обществено явление пазарът преминава през обществените отношения и се разгръща в зависимост от обществената култура. Регулирането на пазара - както от ценностите на културата, така и от нормите на обществото, е неизбежно и необходимо. Колкото по-разгърнат и комплексен е пазарът, толкова по-значими са неговите взаимодействия с публичните институции - в частност - с държавата, Пазарният фундаментализъм - митът за “чистия”, самодостатъчния пазар, е белег на догматичен примитивизъм. Такива са повечето “ясни и прости” идеи, управляващи картината на света за много хора без възможност и желание да проникнат по-дълбоко в многообразната същност на света, в който живеем.

(От фейсбук)

  • Рисковете на живото предаване - политиците трябва да ги знаят

    Рисковете на живото предаване - политиците трябва да ги знаят

    Купища въпроси остават без отговор след лайфа, който си направи лидерът на “Да, България” от Орлов мост.  Тези въпроси вероятно ще го преследват още дълго в политическата му кариера. Впрочем студентите по журналистика още във втори курс учат за рисковете на живото предаване. Всеки професионалист трябва да е подготвен за тях и да бъде на висотата
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи