Гърция сложи филтър на Кулата. Ние какво чакаме? (Видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8797319 www.24chasa.bg
Генка Маркова

Нека да е лято! Защото лятото година храни - поне така се надяват и тази година гърците, а също и българите по Черноморието. И чакат туристи.

Само че има малки разлики. Гърция затвори всички КПП-тата освен Кулата-Промахон и там наложи сериозен контрол. Първо бяха електронните декларации с посочен адрес, за който туристите получават QR код. Прибавиха и PCR тестове - уж на случаен принцип, уж не били задължителни, но по 3000 на ден. От 1 до 6 юли общо са направени над 30 000 теста.

А от другата седмица направо ще искат готов резултат от тест.
Гърция за 2019 г. е имала над 33 милиона туристи, а приходите от тях са били 18,2 милиарда евро - 25% от националния доход на страната. В България положението е следното - за 2019 г. е спечелила около 3,7 милиарда лева по данни на БНБ, или около 4% от БВП.

Гръцкият мащаб е друг, показват го числата. Макар че тази година заради коронавируса прогнозират 70% по-слаб сезон. И въпреки това гърците не тръгнаха през просото, само и само да посрещат повече туристи. Нищо подобно - щом при сърбите броят на заразените започна да се вдига, спряха достъпът им до Бяло море. За българите и румънците все още няма забрана, да видим колко ще издържи и това положение. Защото у нас заразените удариха 330 в петък - плащаме си сметката за баловете, мачовете, дискотеките и нощните барове.
Да напомним - и гърците споделят мотото, че лятото година храни, но не на всяка цена. Защото ако в началото на сезона крайбрежието пламне със заразени туристи, после това сериозно ще удари не само по икономиката им, но и по здравната им система заради голямата опасност от разнасянето на COVID-19.

А какво правим ние, за да се опазим? По магистрала "Тракия" вече тръгнаха чужденци, които отиват към Черно море, да прибавим и гастарбайтерите от Западна Европа, които се прибират в Турция за ваканцията. И през август ще са още повече. Да добавим и хилядите румънци, които прекосяват България на път за Халкидики. Нямаме обаче адресите на всички тези хора,нито знаем какви бели ще направят, ако са заразени.

От Австрия вече дойде тревожен сигнал - вкараха България в списъка на опасните страни, не препоръчват техни граждани да идват тук, а на връщане ще са 14 дни под карантина.

И за Финладния не сме желани гости. От два дни.

Какво чакаме ние?

Всеки минаващ оттук транзитно или идващ на почивка може да прави каквото си иска и никой няма да го пита какъв е, що е, здрав ли е, заразен ли е. Няма ли и България да следи по-стриктно кой от коя държава идва и с каква степен на опасност е ситуацията там.

Хубаво приложихме чуждия опит в началото на пандемията. Нека и сега да сложим санитарен филтър по границите, за да намалим опасностите и бъдещите щети. Гърците са го измислили. А ние просто трябва да приложим техния опит.