От глупост ли някой налива масло в огъня заради "Росенец"? Едва ли

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8798095 www.24chasa.bg

Шефът на НСО бе принуден да подаде оставка след канонадата между премиер и президент. Поводът е известен на всички - поведението на гардове от службата при акцията на Христо Иванов да стъпи на брега на парк “Росенец”.

Последвалата акция на прокуратурата в кабинетите на президентски секретари и съветници пък стана повод за протест, който събра леви, десни и всякакви други политически лица.

Пред тях президентът Радев се появи с вдигнат юмрук. И премиерът не закъсня с отговора: “Толкова години опитват да ме накарат отново да си използвам юмруците. Няма хубав бой!”

Но кой знае защо от НСО наляха още масло в огъня - поискаха кръгова забрана за достъпа по море и по суша до Росенец.

И то по-малко от 20 часа преди там да се съберат десетки и стотици желаещи, които искат да си опънат хавлиите на въпросната конфликтна зона по призива в социалните мрежи.

Както и часове преди да стане официално ясно, че България е поканена да влезе в чакалнята за еврозоната. Но може би този безспорен успех не се вписва в революционното настроение, завладяло площада пред президентството, кой знае.

Идеята за кръгова охрана на Росенец обаче предизвика нова дандания, президентът отрече да е знаел за това конкретно искане на НСО и тук под напора на обстоятелствата бе принуден да уволни нейния началник ген. Красимир Станчев.

Който пък се оттегли с аргумента, че е бил замесен в “политически мотивирани и публично аргументирани ходове на лица в политическия процес”. Както и че пада жертва на лошия закон за НСО.

Лош или хубав, законът трябва да се изпълнява. Но по-странното в случая е, че служба като НСО (без да иска, от глупост, по невнимание или неразбиране на ситуацията) пряко се набърка в политическия дневен ред. И малко остана да драсне клечката на ново обществено напрежение. Кому ли е нужно всичко това? Явно не на редовите граждани.

  • Мажоритарен вот! Така се сменя системата

    Мажоритарен вот! Така се сменя системата

    Докато юристи и политици коментират може ли да се свика Велико народно събрание, кой има право да е инициатор на такъв важен политически акт, темата за мажоритарния вот отново е на ръба и може да бъде засенчена. Всъщност на референдума през 2016 г., иницииран от Слави Трифонов, над 2,5 милиона граждани гласуваха “за” мажоритарни избори
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи