Кървавият удар на “Тракия” и уроците, които отказваме да научим

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8802818 www.24chasa.bg

Десетки български семейства ще са почернени след жестокия удар на магистрала “Тракия”, след като турски тир прескочи мантинелата и се озова върху няколко коли в отсрещното движение.

Поредните жертви, дадени по жесток и нелеп начин, защото някой е бил уморен на волана на тежкия камион. Всеки, който пътува в страната, знае, че движението става все по-натоварено, а тировете обикновено са тези, които газят безогледно правилата. Или се движат в колони, или изпреварват опасно в най-бързата лента, или превишават допустимата скорост.

Всяка година се дават десетки жертви точно при катастрофи с тирове. Затова и тежките камиони се спират в най-натоварените часове през уикендите. Но очевидно тази забрана съвсем не е достатъчна. За тировете ще трябва специален надзор - има толкова комисии за безопасно движение, да предложат работещи мерки.

Дотук имаме толкова много горчиви уроци, колкото са и ужасните инциденти с тирове - пролет и лято, зима и есен. Като се започне от превишена скорост, употреба на алкохол, та се стигне до преумора и заспиване зад волана.

Трафикът на тежки камиони от Европа към Азия през България е прекалено голям, за да не му обърнем внимание и да затегнем режима, при който се осъществява. За да няма нови жестоки инциденти по пътищата.

  • Мажоритарен вот! Така се сменя системата

    Мажоритарен вот! Така се сменя системата

    Докато юристи и политици коментират може ли да се свика Велико народно събрание, кой има право да е инициатор на такъв важен политически акт, темата за мажоритарния вот отново е на ръба и може да бъде засенчена. Всъщност на референдума през 2016 г., иницииран от Слави Трифонов, над 2,5 милиона граждани гласуваха “за” мажоритарни избори
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи