Емил Христов: Не воюваме с еколозите, а с тези, които убеждават обществото, че спасението е в разрушителната политика

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8805560 www.24chasa.bg

Европа прие стратегията за чист водород, ТЕЦ "Бобов дол" търси баланса, казва изпълнителният директор

- Г-н Христов, Европа прие стратегията за чист водород. ТЕЦ "Бобов дол" може ли да го използва в производството си и как вие приемате тази новина?

- Всяко решение за разнообразяване на енергийния микс дава алтернатива и открива нови хоризонти пред нас. Можем да произвеждаме енергия от чист водород и това е едно екологично решение

- А ще го направите ли?

- Всичко е въпрос на цена и ефективност. Нали не си мислите, че можем да постигаме конкурентна цена за хората, като използваме суровини, независимо каква е цената им. Най-трудно е да се постигне баланс. Работим по планиране, свързано с използване на чист водород отдавна, но всичко е в много начален етап. Обмисляме и още няколко възможности.

- Какви са те?

- На първо време поетапна замяна на въглищата с биомаса. Тя може да се внедри по два начина – като суровина за директно изгаряне или като суровина, от която да се синтезира газ. Бихме могли да използваме и директно природен газ. Биомасата се счита за предпочитана в цял свят, предвид че е възобновяема. Това са остатъците от растенията на полето – да кажем стеблата и питите на слънчогледа. Освен 100% екологично решение, биомасата е местна суровина.

Природният газ става все по-достъпен в България, макар и вносен. Трябва да се стремим към микс от суровини, които ще ни направят по-малко зависими от внос и ще имат по–висока стойност за нашата икономика и по-ниска цена за крайния потребител.

- А водородът скъпо удоволствие ли е?

- На този етап да. В преговори сме с европейски производител на инсталация за производството на чист водород, но разговорите са в много начална фаза. Към днешна дата биомасата е най – добрата алтернатива и Европа я определя като предпочитана суровина. Дори наскоро четох някакво изследване, според което 35% от енергията на континента е произведена точно така.

- Кога ще стартира програмата за зелен тец в Бобов дол?

- Програмата включва три много важни стъпки преди реализацията. Те са проучване, проектиране и съгласуване с институциите. Мога да кажа, че работата по проучването е стартирала отдавна. Но искам да подчертая, че ние направихме своите изводи от експеременталното изгаряне на РДФ. И преди, и сега твърдя, че беше добро и екологично решение, съгласувано с всички институции. За съжаление псевдозелени граждански организации настроиха хората срещу нас.

- Ще търсите ли съдействие от зелените организации?

- Ние сме готови да седнем с всеки, който предлага градивни решения, на една маса и да обсъждаме възможностите. Но ако някой си мисли, че ще крещи 12 часа на входа на централата да я съборим, за какво взаимодействие може да става въпрос. Ние не воюваме с еколозите, напротив. Част от тях имат разумни аргументи, които приемаме. Ние воюваме единствено с тези, които убеждават обществото, че спасението е в разрушителната политика.

  • Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    В първите дни от протеста млади и креативни участници се заиграваха със симпатични колажи, с които да покажат причините за своето недоволство от управлението на България. Показваха остроумието си, демонстрираха чувството си за хумор, творческия си заряд. Неясно как и защо, но това творчество започна да се топи под жаркото слънце на жълтите павета
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи