Турският вестник Sozcu: Оставете "Света София"

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8805883 www.24chasa.bg
"Света София" СНИМКА: РОЙТЕРС

Оставете "Света София", пише Емин Гьолашан на страниците на турския вестник Soscu в материал, представен без редакторска намеса.

Уважаеми читатели, най-накрая дойде редът на "Света София" ... В съвсем близко бъдеще ще се сдобием с нова джамия в сърцето на Истанбул!

Приятели, това е немислимо. Имаше ли нужда от такава джамия? Разбира се, че не.

Разходете се около "Света София" - и само на няколко крачки ще видите Джамията Султанахмет. Една от най-големите, най-величествени джамии с шест минарета, не само в Истанбул, но дори и в света.

Преди време Реджеп Бей говори на митинг на своята партия. Някой от събралите се пред подиума, изкрещя своите пожелания: „Направете Ая-София джамия! ..“ и Реджеп-Бей каза в отговор на това: „Първо напълнете джамията Султанахмет, а след това ще дойде време да превърнем Ая-София в джамия.“

"Света София" става музей по времето на Ататюрк, с решение на Министерския съвет през 1934г. Сега виждаме още по-добре колко подходящо е било това решение.

Днес, когато решиха да я превърнат в джамия, те викаха: „Не, това постановление е невалидно!“ Защо е невалидно? .. "Защото подписът на Ататюрк под указа е фалшив. Следователно документът не е валиден! “

Известно време те се опитваха да овладеят ситуацията въз основа на тази невероятна лъжа. Изследователите обаче опровергаха тази лъжа с примери от тогавашната преса.

Скоро след като "Света София" става музей, Ататюрк я посещава. Така че Ататюрк даже си е нямал и представа, че подписът, публикуван в официалния правителствен вестник, е фалшив!

Видяха, че това не работи и като последна стъпка започнаха процес в Държавния съвет за отмяна на решението на Министерския съвет от 1934 г.

Съдебната система е в техните ръце, искането за отмяна, разбира се, трябваше да бъде изпълнено. Нямаше друг начин.

(Тук добавям, че преди няколко дни разговарях с моя приятел, опитен журналист. От дума на дума разговорът се насочи към този процес. Приятелят ми беше много позитивен ... Той каза: „Да видим как ще приключи този случай, може би Държавният съвет ще отхвърли искането“ Тогава отговорих: "Не се съмнявай, решението за статута на музея ще бъде отменено. Освен това единодушно. Готов съм да залагам! .." Моят приятел настояваше за неговата версия. Не спорихме, но резултатът беше такъв както казах. Отмяна - единодушно!)

Уважаеми читатели, нека си представим, че "Света София" отново се е превърнала в джамия ... Какво ще спечели Турция от това? Никой не може да каже, че няма друга джамия в района и хората няма къде да ходят на молитва.

Добре, какво друго?

Извинете, Мехмед Завоевателят, превзел Истанбул, направи тази великолепна византийска катедрала джамия, както е посочено в документите на фонда.

Какво друго?

Оказва се, че се нуждаем от джамия!

Те са мюсюлмани, но ние не сме! ..

Единствената им цел е отново да агитират масите, които гласуват за Партията на справедливостта и развитието в Турция, да получат високи оценки от тях и да грабнат гласове.

САЩ, Русия, Европейският съюз, ЮНЕСКО, всички значими страни и организации са против това решение. Да не говорим за патриарсите, епископите, свещениците. Засега никъде по света не е постъпило изявление „Добре направихте, подкрепяме Ви“. Нещо повече, има още един момент, който трябва да се подчертае ... Не сме получили сигнал за подобна морална подкрепа дори от ислямските страни, известни с гръмките си изказвания, че са наши приятели и братя (!), единоверци.

Например къде е Катар, когото наричат „страна на крадците“, къде е Азербайджан с лозунга „Един народ - две държави“! Къде са другите ислямски страни, с които се забъркахме в конфликти заради определени интереси, загубихме толкова много войници! Нито дума от никой от тях. Никой от тях не пожела да каже: „Нека "Света София" да бъде джамия“!

Уважаеми читатели, когато "Света София" се превръща в джамия, това ни очаква. Мраморният под, който е на повече от хиляда години, ще бъде покрит с килими, за да могат да се молят. Местни и чуждестранни туристи, които идват да посетят музея, ще бъдат предупредени на входа за външния вид, особено ако се наложи забрана за влизане с обувки ...

"Това е джамия. С къси панталони не можете ... Полата е твърде къса. Ще ви дадем пола, облечете я ... Покрийте гърдите си! .. Не се приближавайте до поклонниците ..."

Музеят "Света София" беше печатна машина за пари в Турция. Това е вторият музей след Топкапъ, който носи на страната ни най-много приходи. Това е един от най-важните паметници на световното културно наследство.

Не знам, но съдейки по факта, че те настояват толкова, може би когато Ая-София стане джамия, безработицата ще намалее, всичко ще стане по-евтино, гражданите ще се чувстват по-добре!"

("Фокус")

  • Деница Сачева заслужава похвала, че изръмжа на т.нар. майки

    Деница Сачева заслужава похвала, че изръмжа на т.нар. майки

    Министър Деница Сачева заслужава похвала, че честно каза това, което си мислят хиляди, че т.нар. майки на деца с увреждания превърнаха в професия демонстрирането на уврежданията им и присламчването към всякакви демонстрации. Разбира се, че е ужасно да имаш дете, на което се налага да се движи с количка
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи