Чудо по време на пандемия - 2 пъти по-малко болнични

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8806432 www.24chasa.bg

Изненадващ плюс изскочи от статистиката на НОИ покрай пандемията с коронавируса - оказва се, че болничните в трите най-критични месеца - март, април и май, са били два пъти по-малко от обичайното.

Единият фактор е ясен - драстично по-малко са болничните за майки, които гледат болни деца вкъщи, защото децата не ходеха на училище и градина, а много от майките бяха принудени да си останат вкъщи. Така че това обяснява част от изненадващите данни.

Има обаче и един друг фактор, който се практикува по нашите географски ширини, и той е продиктуван от най-обикновен тарикатлък. Години наред болничният се използва за кратки прибежки извън работното място - било, за да се отскочи за три дни ваканция по курортите, било, за да се свърши някоя належаща работа като ремонт или дребни градинарски грижи в имота на село. Тук водещото правило е “да не се хаби” редовният платен отпуск. Само дето заради ограниченията не можеше да се излиза от големите градове, затова и падна драстично търсенето на пазара за болнични.

От години се говори, че трябва да се затегне обръчът около фалшивите болнични, но все не могат да намерят цаката на тарикатите, които намират начин хем да кръшкат, хем да им плащат. Но пандемията извади номерата им на светло.

  • Отваряйте си очите за измамници в турбуленцията

    Отваряйте си очите за измамници в турбуленцията

    Вече месец в България продължава политическата турбуленция. И в нея се активизират хора от всички етажи на обществото - от най-високите, та до сумрачните подземни етажи. Както е известно, в смутни и несигурни времена излизат мошеници от всякакъв вид и калибър. Това е за тях златно време, това е техният “ден година храни”
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи