Защо всеки чете 9-те реда от позицията на US посолството различно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8810220 www.24chasa.bg

В понеделник вечерта посолството на САЩ в България излезе с позиция, в която се казват неща, основополагащи за демокрацията и правовата държава. Тя, разбира се, е свързана със случващото се в последните дни у нас.

Интересното е, че всички страни в политическата турбуленция моментално започнаха да четат зад редовете и всеки откри някакъв смисъл, който е в подкрепа на неговата кауза.

Вярно е, че езикът на дипломацията по принцип е език на послания, които не се казват съвсем директно. Но чак толкова разнопосочни послания не може да има в едни 9 реда.

Всъщност проблемът не е в текста на посолството, а в четящите и в нагнетената обществена атмосфера у нас. Защото има сблъсък на прекалено много интереси, на прекалено много силни амбиции. Може да пише примерно “ден”, те ще го прочетат като “нощ” и обратно.

И това разделение не ни вещае нищо хубаво. Струва си да се замислим над това.

  • Ваксината ли ще определи кой печели надпреварата за света

    Ваксината ли ще определи кой печели надпреварата за света

    Във Вашингтон в музея на космонавтиката има макети на първите космически кораби с хора - на руския и на американския. И да, руският е много по-малък, с много по-неудобна пилотска кабина от тази на американския. Но историята ще запомни, че Гагарин е бил първият човек в Космоса, каквото и да направиха американците след него
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи