За какъв български футбол говорим с голмайстор на 40 г.?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8813143 www.24chasa.bg
Георги Банов

Първенството на България по футбол приключи, без да даде отговор на най-важния въпрос. Всъщност какво се играе в България? Със сигурност не е футбол, а нещо съвсем различно.
И най-големият довод е голмайсторската титла на 40-годишния Мартин Камбуров. Нещо, което едва ли е ставало в историята на световния футбол. Може би има някъде изключение, но шампионатите на Вануату и Тувалу не са толкова популярни.

Голмайстор на 40 г.? Наистина класата на Камбуров е безспорна, ама чак път толкова. Вярно, вкарва дузпи. Ама ако толкова беше лесно, то тогава ЦСКА миналия сезон щеше да се бори докрай за титлата, а този - за купата. Но както се казва, Али Соу не проваля мачове. Той направо проваля сезони.

Срещу какви защити е вкарал останалите си 11 попадения? Тези момчета какви заплати вземат, след като не могат да опазят един 40-годишен? От кого са селектирани? Кой ги е довел в България?
А какво да кажем за останалите нападатели в първенството, които са играли срещу абсолютно същите противници? Колко пари взема от ЦСКА Али Соу, за да се разпише 12 пъти през сезона. Със сигурност повече от Камбуров. Или пък Найджъл Робърта за “Левски”. И неговата заплата е доста добра... за 11 попадения.

Единственото извинение е за Клаудиу Кешерю, който бе измъчван от контузии през този сезон и поне ако беше здрав, щеше да е някаква конкуренция на 40-годишния си съперник. За останалите или добро, или нищо, както казва народът. Общо седем до вчера бяха вкарали 10 и повече попадения. Срещу абсолютно същите защити като Мартин Камбуров.

Голмайсторският приз задава въпрос и за класата на треньорите в първенството ни. 11 гола от игра за 40-годишен означават, че много малко от тях вдяват за какво става въпрос.

Единственият плюс в ситуацията е за съотборниците му в “Берое” и самият Камбуров. Явно около него играят толкова добри футболисти, че да му изработват дузпи и да го извеждат в чисти ситуации. А той да ги вкарва.

Точно заради това първенството ни е като турски сериал и всеки чака с нетърпение следващия сезон. Но и през него Мартин Камбуров ще играе. И ако стане отново голмайстор, по-добре е да закриваме футбола. Да не се излагаме пред чужденците.

  • Ваксината ли ще определи кой печели надпреварата за света

    Ваксината ли ще определи кой печели надпреварата за света

    Във Вашингтон в музея на космонавтиката има макети на първите космически кораби с хора - на руския и на американския. И да, руският е много по-малък, с много по-неудобна пилотска кабина от тази на американския. Но историята ще запомни, че Гагарин е бил първият човек в Космоса, каквото и да направиха американците след него
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи