Президентът на Мексико насочва вниманието си към наркокартелите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8813590 www.24chasa.bg
Андрес Мануел Лопес Обрадор СНИМКА: РОЙТЕРС

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор ще посети тази седмица три от най-неспокойните щата в страната, за да направи завой от, според мнозина, своята стратегия на непредприемане на действия по отношение на наркокартелите, която изостри напрежението с щатски губернатори.

Увеличаването на убийствата, извършени от картели, в Гуанахуато, Колима и Халиско - все щати, управлявани от опозицията, заплашва да се превърне в политическо тресавище, с хвърляне на вината върху Лопес Обрадор, предвид задаващите се през 2021 г. междинни избори.

Едновременно с нарастващия брой на починали от пандемията от коронавируса в Мексико, насилието може да сложи край на "медения месец" на президента, който гръмко обеща да обуздае организираната престъпност "с прегръдки, а не с куршуми", и каза, че Мексико вече не се стреми да вкара в затвора наркобароните (капос).

В момент, когато вниманието на армията и Националната гвардия е отвлечено от пандемията от коронавируса, наред със строителни проекти и дузина други задачи, възложени им от Лопес Обрадор, не е ясно с какви ресурси разполага президентът за борба с наркокартелите.

"Отивам в тези щати, защото имат най-тежки проблеми с насилието и особено с убийствата", заяви Лопес Обрадор и добави: "Ще подкрепя хората с присъствието си и ще им кажа, че въпреки публичните и всеизвестни различия, които имаме с правителствата на (тези) щати, това е въпрос, засягащ всички, и ние сме длъжни да работим заедно."

Мексиканският президент ту обвинява губернаторите за проблемите в страната, като понякога дори ги укорява, че влизат в сговор с картелите, ту ги подкрепя.

Организация в щата Гуанахуато, наречена "А Ту Енкуентро" ("Ще те намерим"), която се опитва да открие най-малко 135 души, изчезнали по време на насилието, свързано с наркокартелите, разпространи вчера видео с молба за среща с губернатора на щата и с президента днес. Тя призова двамата да изгладят различията си.

"Надявам се, че (Лопес Обрадор) идва, за да помогне, и че посещението му ще помогне за решаване на проблема с насилието, а няма просто да налее още масло в огъня на политическата конфронтация между щатското и федералното правителство", каза по-рано лидерът на организацията Хосе Гутиерес.

И трите щата са арена на жестоки битки между картелите.

В Гуанахуато картелът Халиско ново поколение и местният клан Роса де Лима водят борба, в която намериха смъртта си над 1900 души само през първите пет месеца на тази година, включително убийството на 1 юли на 27 наркозависими, лекувани в рехабилитационен център в Ирапуато.

Федералното правителство създаде казарми на Националната гвардия на няколко места в Гуанахуато, но гвардейците и армията патрулират само от време на време. Трудната работа по разследването, изпълнението на заповеди за арест и отзоваването на спешни обаждания до голяма степен е оставена на щатската и местна полиция, които очевидно нямат мощта на наркокартелите. През първите три месеца на тази година в Гуанахуато са били убити около 60 полицаи, според гражданската организация "Кауса ен Комун".

"Проблемът се влоши и му бе позволено да се разрасне, и трябва да видим дали не е имало заговор, с други думи, криминален заговор между престъпниците и държавни служители", каза президентът след клането в рехабилитационния център в Гуанахуато.

Докато Лопес Обрадор обвинява опозиционните губернатори за насилието, опозицията изтъква политиката му да не предприема действия срещу картелите. През октомври федералните власти разпоредиха освобождаването на заловения лидер на картела Синалоа, след като въоръжени мъже извършиха голяма атака, за да го освободят. Убийствата през първата година от управлението на Лопес Обрадор достигнаха почти до същите рекордни нива от 35 620 както през последната година от управлението на неговия предшественик.

Губернаторът на Гуанахуато, Диего Родригес от консервативната Партия на националното действие, каза, че "координацията между всички нива на управлението е необходима, за да се намали насилието".

Гуанахуато е мексиканският щат с най-голям износ сред онези, които не са разположени на границата със САЩ, и се опита да запази промишлеността си незасегната. Той обаче може да се превърне в епицентърът на една много по-голяма, титанична борба между най-мощните картели в Мексико - Халиско и Синалоа.

В разпространено през юни видео Хосе Антонио Йепес, лидер на клана Санта Роса, говори за съюзяване с картела Синалоа, за да отблъснат нахлуването на Халиско, което според експерти може да доведе до прокси война в Гуанахуато.

"Въпреки че ме измъчва отвътре да работя с тези момчета от границата или с онези от Синалоа . . . ще служа на когото и да било от тях, вместо да позволя на други да нахлуят", казва мъж, идентифициран като Йепес. Въпреки че властите не могат да потвърдят автентичността на записа, Йепес е известен с това, че и преди е качвал подобни видеозаписи в социални медии.

Лопес Обрадор също така има публични разногласия с губернатора на щата Халиско, Енрике Алфаро, за всичко - от мерките за ограничаване разпространението на коронавируса до това как да се подхожда към разкола и насилието между наркокартелите.

Алфаро твърди, че федералното правителство иска да дестабилизира щата Халиско и го заплашва.

На щата се падат близо 29 процента на всички трупове, открити в тайни гробищни ями от началото на управлението на Лопес Обрадор. Общо 487 тела са били намерени в Халиско между 1 декември 2018 г. и края на юни.

"Страната ни е изправена пред общ враг - организираните престъпни групи, които искат да победят правителството", написа неотдавна Алфаро и добави: "Сега е времето да се обединим."

(От БТА)

  • Министър Ангелов заслужи похвала

    Министър Ангелов заслужи похвала

    С решението в инфекциозната болница на София да се създаде координационен център по COVID-19 министър Костадин Ангелов заслужи поздравленията на колегите си. Това е проста мярка, която ще премахне обикалянето на линейки с болни от болница в болница, ако даденият пациент е съмнителен за COVID-19, и от този център ще се разпределя къде да бъде
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи