Анегрет Крамп-Каренбауер: Необходима е обща и силна политика за сигурност в Европа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8814470 www.24chasa.bg
Анегрет Крамп-Каренбауер е министър на отбраната на Германия от юли 2019 г. Тя пое поста от Урсула фон дер Лайен, която бе избрана за председател на Европейската комисия. Крамп-Каренбауер, която пристига на официално посешение в България днес, е и председател на ХДС от 2018 г., когато оглави партията на мястото на германския канцлер Ангела Меркел

Благодарим на България за спешните доставки на маски и защитни облекла, казва министърът на отбраната на Германия.

- Госпожо министър, в началото на месеца Германия пое председателството на Съвета на ЕС. Можем ли да очакваме напредък в създаването на Европейски съюз за отбрана и общи въоръжени сили на ЕС по време на германското председателство?

- Нашите граждани с право очакват силна Европа. Такава Европа, която да защити тях и ценностите им. Ние ще работим активно за това Европа да заздрави и разшири ролята си като стълб на стабилността и глобален участник в международното управление на кризи. За целта ни е необходима силна и наистина обща политика за сигурност и отбрана в ЕС. Трябва да сме в състояние да гарантираме сигурността на Европа по всяко време, независимо от това в каква криза се намираме.

Пътят до създаване на армия от европейци е дълъг, така че е още по-важно сега да продължим напред с конкретните проекти, по които работим съвместно във военно отношение, в технологиите и въоръжението. По тази тема бих искала да говоря при визитата си в България.

- Могат ли общите европейски въоръжени сили да заменят НАТО? И да очакваме ли Германия да предприеме тази стъпка, след като президентът Доналд Тръмп продължава да критикува вашата страна, че не допринася достатъчно за военния съюз?

- НАТО и ЕС са основни градивни елементи от европейската архитектура на сигурността и техните усилия трябва да вървят ръка за ръка. Това укрепва ЕС и НАТО и Европа като цяло.

Има голям потенциал за по-добро сътрудничество между ЕС и НАТО, например що се отнася до военната мобилност, т.е. свободата на придвижване на въоръжените сили с автомобилен или железопътен транспорт. Или помислете за медицинското сътрудничество. Загрижена съм за укрепването на европейския стълб в НАТО.

Германия предоставя на НАТО втория по големина брой войски, ние създаваме над 10% от общите възможности на НАТО и ще продължим да го правим. Нашият принос се цени високо в алианса. Същевременно работя много активно за това да стимулирам Германия да прави още повече за своята сигурност. Работим за целта 2% - през тази година успяхме значително да увеличим бюджета за отбрана.

- Според вас може ли Европа все още да разчита на САЩ като съюзник във военно и икономическо отношение?

- Трансатлантическият съюз НАТО е силен и ще остане силен. Военното сътрудничество с нашите американски партньори е надеждно, професионално и се характеризира с взаимно уважение. Ние стоим рамо до рамо в различните операции. В същото време е редно ЕС да бъде в състояние също и да действа независимо в сферата на сигурността, за да можем да защитим европейските ценности и интереси и да поемем отговорностите си в света.

- Една от идеите, които искате да реализирате, докато Германия председателства съвета, е за първи път да се разработи обща европейска позиция спрямо заплахите срещу ЕС и да се даде възможност на трети страни да участват в отбранителните проекти. Защо това е необходимо в този момент?

- Ще ви дам пример - едно от първите ми посещения като министър на отбраната беше в прибалтийските страни. При всички разговори там присъстваше темата за заплахата от Русия и желанието на тези страни за силно присъствие на НАТО и Германия. Веднага след завръщането си участвах в мероприятие в Германия, след което граждани ме попитаха дали можем бързо да върнем немските войници от прибалтийските страни. Възприемането на Русия в Европа, а също и в Германия не е еднозначно. Трябва обаче

да намерим общ

отговор на

агресивното

поведение на

руското

ръководство

Затова по време на германското председателство на съвета съм ангажирана с анализ на заплахите за ЕС. Това е първа стъпка към създаване на стратегически компас, който трябва да укрепи и насочи дееспособността на ЕС.

Постоянното структурирано сътрудничество, или съкратено PESCO, е крайъгълен камък по отношение на съгласуването, организацията и координацията на европейската отбрана. През следващите месеци ще трябва да намерим жизнеспособен регламент за участието на трети страни в PESCO, за да могат тези намерения да развият пълния си потенциал.

- Какъв ще е подходът на Германия по време на председателството към мигрантите, идващи в Европа?

- Нуждаем се от обща европейска политика по проблемите на миграцията и предоставяне на убежище и германският вътрешен министър Хорст Зеехофер е особено ангажиран с това.

- Как ще осигурите защитата на външните граници на ЕС?

- “Фронтекс” - граничната агенция на ЕС, и Европол трябва да бъдат финансово така обезпечени, че да могат да работят добре. За България, която се представя добре в това отношение, това означава подкрепа на турско-българската граница. Нуждаем се от общ подход към външните граници на ЕС. Това се отнася и за политиката за предоставяне на убежище, където имаме нужда от еднакви правила за пристигане, престой и връщане на мигрантите.

- Готова ли е България да се присъедини към Шенген? И може ли да разчита на подкрепата на Германия?

- Като външна граница на ЕС България има много важен принос за сигурността в шенгенското пространство. Ние държим на перспективата на България за присъединяване и за да продължите напред, бихме искали да ви подкрепим в търсене на отговор на откритите въпроси, например относно върховенството на закона.

- През този месец вашата страна ще оглави също и Съвета за сигурност на ООН. Какви ще бъдат приоритетите?

- От 2019 г. Германия е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Ние използваме тази възможност, както и настоящото председателство, за да се застъпим за многостранно сътрудничество и поддържане на реда, основан на правилата. Подчертаваме и влиянието на изменението на климата върху глобалната сигурност и разглеждаме ролята на жените за мир и сигурност в конфликтните региони. Точно преди седмица имах възможност чрез центъра за видеоконференции да проведа заседание на Съвета за сигурност на ООН по темата за спазване на човешките права при операции на “сините каски” - тема, която от години не е била в дневния ред.

- В пакета мерки за възстановяване от кризата с коронавируса Германия включи фирми от отбранителната сфера. Те ще създадат също и нова доброволческа услуга, която ще започне да действа през следващата година. Какво изискват тези стъпки, които наподобяват на милитаризация?

- Вярно е, че в тези трудни времена ние подкрепяме също и нашата индустрия, гарантираме добавена стойност и запазваме работни места. В сферата на отбраната се съсредоточавам върху мерките, които могат да се приложат бързо и да донесат пряка полза за нашите войници. Като цяло искаме да направим оборудването по-дигитално, по-интелигентно и по-екологично.

С инициативата “Година за Германия” ние отговаряме на желанието на младите хора доброволно да допринесат за развитието на своята страна и регион.

- Как оценявате двустранните отношения между нашите страни особено в сферата на отбраната?

- Двустранните отношения и отношенията между нашите въоръжени сили са много добри. Нашите войници заедно изпълняват мисии в Афганистан.

В кризата с коронавируса работихме в тясно сътрудничество между Германия и България - успяхме спешно да си набавим от България необходимите защитни маски, облекла и предпазни средства, а не да ги купуваме само от Китай. Българските фирми получиха допълнителни поръчки. Това бе успех на европейското сътрудничество, който носи още по-голям потенциал.

Германия би искала още повече

да засили

стратегическите

си връзки в

Черноморския

регион и

Западните

Балкани

и затова за нас България е важен партньор.

- България води преговори с немски производител на военни кораби, вашите фирми също се интересуват от доставката на танкове. Тези преговори имат ли държавна подкрепа?

- По принцип е добре, ако страните от ЕС и НАТО решат да се снабдят с европейско въоръжение.

- Могат ли подобни европейски споразумения да станат основа за създаване на общи европейски оръжейни платформи, които да намалят зависимостта от САЩ при вноса на военни технологии?

- За Европа е важно както от военна гледна точка, така и от гледна точка на политиката на сигурност да продължи да поддържа и разширява техническото ноу-хау. Съществена част от тази цел са европейските системи и тяхното развитие. Германия разчита на европейските системи за изтребители и танкове на бъдещето, ние също искаме да станем по-силни във въздушната отбрана на Европа. В тази насока наскоро оборудвахме център за дигитализация и технологични изследвания в университета на Бундесвера и вложихме 500 милиона евро за изследване на по-независими технологии.

- Какво очаквате от посещението си при нас?

- Много съм доволна, че ще имам възможност да се срещна лично с премиера Бойко Борисов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Бих искала да подобря успешното ни сътрудничество в областта на отбранителните сили на Европа и да поговорим за това как можем по-добре заедно да победим пандемията от коронавирус и нейните последици. Също така много ме интересува българската перспектива във връзка със сигурността на източния фланг на НАТО.

  • По-строги мерки срещу вируса там, където има повече случаи

    По-строги мерки срещу вируса там, където има повече случаи

    Да се затваря цялата държава заради увеличените случаи на заразени с коронавирус очевидно не е добра идея. Затова не само в България, но и в Германия, Франция, Англия не искат да се връщат към този тежък режим. Първо, защото хората допълнително се натоварват и изнервят, и второ - защото това пряко удря по икономиката
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи