Избори в Северна Македония по време на епидемия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8814674 www.24chasa.bg
Снимка Ройтерс

Гражданите на Северна Македония гласуват днес на десети по ред парламентарни избори от обявяването на независимост на страната, които са и пети предсрочни избори.

Предсрочните парламентарни избори първоначално бяха насрочени на 12 април, но бяха отложени заради пандемията от коронавирус. За пръв път избирателите гласуват в делничен ден вместо в неделя.

В изборите участват 15 коалиции и политически партии. Право на глас имат 1 814 263 граждани, записани в избирателния списък, включително тези, които днес навършват 18 години.

Гласуването започна тази сутрин в 7 часа с предпазни мерки за намаляване на риска от коронавирус, които породиха опасения, че може да се отразят на избирателната активност и на резултатите от вота, предаде ДПА.

Избирателите се допускат в секциите само ако носят маска и след като дезинфекцират ръцете си. В помещението могат да влизат само толкова избиратели, колкото тъмни стаички има в него. След като покажат документ за самоличност, избирателите свалят за кратко маските си, за да бъдат идентифицирани.

Днес избирателните секции ще останат отворени два часа по-дълго от обикновено - до 21 часа, за да се намалят струпването на хора и рискът от инфекция.

Северна Македония, страна с население около 2,1 милиона, има около 3500 активни случая на коронавирус и около 7000 души в самоизолация, които имаха възможност да гласуват в понеделник, като членове на комисии със защитно облекло отнесоха урните в домовете им.

Главни съперници на изборите са проевропейският Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ начело с бившия премиер Зоран Заев и дясната партия ВМРО-ДПМНЕ, водена от Християн Мицкоски.

Северна Македония се управлява от служебно правителство от януари, когато премиерът Зоран Заев подаде оставка, след като Европейският съюз отново пропусна да определи дата за преговори със страната, въпреки че тя реши дългогодишния си спор за името с Гърция и се преименува на Северна Македония. Промяната на името проправи пътя за членството й в НАТО и за придвижване в процеса на интеграция в ЕС, но тези перспективи бяха засенчени от пандемията от коронавирус.

В предизборните проучвания на общественото мнение СДСМ има известна преднина пред ВМРО-ДПМНЕ, но резултатите може да бъдат повлияни от прогнозираната ниска избирателна активност.

Държавната избирателна комисия съобщи, че избирателната активност на днешните предсрочни парламентарни избори до 15 часа местно време е била 31,78 процента.

Освен заради страха от вируса много граждани са разочаровани от своите партийни лидери и се отказаха да гласуват по ключови въпроси като референдума за името или президентските избори през 2019 г.
Който и да спечели изборите, ще трябва да влезе в коалиция с една от партиите на голямата албанска общност в страната.
Още не се знае кога ще излязат първите предварителни резултати от вота. При предишни избори резултатите са закъснявали с по няколко дни, посочва ДПА. (БТА)

  • Ваксината ли ще определи кой печели надпреварата за света

    Ваксината ли ще определи кой печели надпреварата за света

    Във Вашингтон в музея на космонавтиката има макети на първите космически кораби с хора - на руския и на американския. И да, руският е много по-малък, с много по-неудобна пилотска кабина от тази на американския. Но историята ще запомни, че Гагарин е бил първият човек в Космоса, каквото и да направиха американците след него
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи