1996 г.: голямата разлика - имахме кауза

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8814736 www.24chasa.bg
1997 г.: Протестиращи поздравяват президента Петър Стоянов Снимка: "24 часа"

ЛЮБОМИР ГЕШЕВ, учредител на СДС-Смолян и организационен секретар на СДС 1991-1992 г. под председателството на Филип Димитров.

Лавина от коментари съпровожда днешните протести срещу правителството. Аз също се включвах с мои коментари. Сега, като се оглеждам, виждам,че обичайните сравнения са с протестите от 2013 г. И никому не идва наум, че най-големите, най-възторжените, най-смислените и успешни протести бяха през 1996-1997 г. Главната фигура тогава беше новоизбраният президент Петър Стоянов, но разликата с днес е очевидна.

Стоянов също беше срещу властта на една партия, която имаше абсолютно мнозинство в парламента - БСП, и направи всичко възможно тя да не състави второ правителство, като им отказа мандат и свика Консултативен съвет по национална сигурност, за да легитимира отказа. По онова време не само протестиращите, но и всички почтени българи бяха зад него, защото тогава ИМАХМЕ КАУЗА.

Петър Стоянов обеща нов цивилизационен избор, скъсване с комунистическото минало, членство в НАТО и ЕС и през целия си мандат не се отклони от тези цели.

Спомням си с носталгия за тези дни, тъй като скоро прочетох за тях в новия му сайт в рубриката “Истини и Лъжи”, която ни навява спомен за онова време.

Днес е различно - протестиращите нямат една кауза, нямат и един лидер и се лутат между президента Радев, Христо Иванов, Мая Манолова и Корнелия Нинова. По-голямата част от исканията им са съвсем справедливи и основателни - и корупцията, и арогантното поведение на Ахмед Доган, и самохвалството на управляващите са факт, но за съжаление, им липсва идеализмът на 1996-1997 г. – зад днешните протести се прокрадват сенките на обвинени президентски съветници, неистовото желание на Корнелия Нинова да свали Бойко Борисов, миналото на Мая Манолова в “Костинбродската афера” и т.н.

И още нещо: На 10 януари 1997 г. Петър Стоянов излезе пред атакуващите парламента не със стисната в юмрук ръка, а с мегафон и призова за цивилизованост, отказвайки България да бъде въвлечена в гражданска война. И хората му повярваха. На кого ще повярват днес, ще видим!

(От фейсбук)

 

  • Мажоритарен вот! Така се сменя системата

    Мажоритарен вот! Така се сменя системата

    Докато юристи и политици коментират може ли да се свика Велико народно събрание, кой има право да е инициатор на такъв важен политически акт, темата за мажоритарния вот отново е на ръба и може да бъде засенчена. Всъщност на референдума през 2016 г., иницииран от Слави Трифонов, над 2,5 милиона граждани гласуваха “за” мажоритарни избори
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи