Светът най-вероятно ще бъде изолиран отново поне за няколко месеца

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8819276 www.24chasa.bg
Заради COVID-19 светът най-вероятно ще бъде изолиран отново, поне за няколко месеца СНИМКА: Пиксабей

Владимир Кулагин, Lenta.ru

Коронавирусът, който изпрати по-голямата част от човечеството у дома тази пролет, отново безпощадно атакува. Общият брой потвърдени случаи на коронавирус в света надхвърли 13 милиона. Възможно е той да удари още по-силно върху икономиката, която започваше да се възстановява и плановете на гражданите и правителствата на различни държави. Какво ще предприемат властите в тази ситуация и ще има ли нова карантина?

Само в САЩ броят на случаите надхвърли 3,4 милиона. Но любимото обяснение, което американският президент Доналд Тръмп повтаря е, че в страната му се провеждат най-много тестове. Понякога обаче той намира по-уместни аргументи: „антирасовите“ протести и погроми, започнали на 25 май след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд, донесоха зараза.

Коронавирусът продължава да набира темпове в Южна Америка. Ситуацията в Бразилия е лоша, като 1,9 милиона души вече са заразени, включително президентът, който отрече вируса. Президентът на Венецуела Никола Мадуро призна, че в някои райони на страната коронавирусната епидемия е излязла напълно извън контрол.
Броят на случаите на COVID-19 нараства и в Чили, а 33-милионното Перу като цяло успя да достигне петото място в света по заразени.
Факт е, че условията на живот на голяма част от населението в тази част на света лишават хората от възможността да поддържат социална дистанция.

В Америка ситуацията с епидемията е толкова ужасна, че дори не е ясно дали настоящият етап може да се смята за втора вълна, или страните все още не са се възстановили от първата.

Струва си да отбележим Африка: поради лошата статистика е невъзможно да се отчете степента на разпространение на болестта. Отчасти показател за това е Южна Африка - страната вече достигна осмо място в света по брой случаи - почти 300 хиляди.

Грешката в твърде ранното премахване на карантина и отварянето на обществени места и плажове е допусната от Израел. Това призна премиерът Бенямин Нетаняху. Ако през май средният брой на заразените хора на ден е бил по-малък от 20, през последните седмици този показател е нараснал 22 пъти. Властите трябваше да поправят грешките си: по-специално, те затваряха забележителности и свещени места. Коронавирусът дори повлия на плановете за анексиране на Западния бряг.

Ситуацията се влошава в Южна Азия - например в Индия, където епидемията започна много по-късно, отколкото в Европа, ежедневните статистически данни регистрират по 30 хиляди инфекции всяка. По този начин страната е на трето място в таблицата на „коронавирусната класификация“, като властите се гордеят с едно от най-ниските нива на смъртност на милион души.

Как страна с милиард бедни хора успя да спре коронавирусната епидемия толкова бързо? Заслужава да се отбележи, че началото на епидемията в Индия беше много спокойно. Ситуацията се влоши, след като в края на юни беше разрешено да се отворят храмове, хотели, ресторанти и търговски центрове. Премиерът Нарендра Моди обвини съгражданите си във "несериозно поведение": според него това доведе до бързите темпове на разпространение на вируса.

Други съседи на Китай, където за първи път е открита инфекцията, не се справят много добре. Миналата седмица беше поставен нов рекорд в столицата на Япония Токио за цялата пандемия: процентът заразени надхвърли този през май 10 пъти. В същото време аварийният режим вече е премахнат, магазините все още са отворени, както и ресторанти и нощни клубове. Последното е истинско проклятие не само за Япония, но и за Южна Корея. Именно те на няколко пъти се оказаха гнезда на инфекцията: най-често един заразен се забавляваше, след което десетки хора наоколо вече не се чувстваха много добре. Оказа се така, защото младите хора без симптоми не знаеха, че заразяват и други, включително възрастни роднини.

Но Казахстан уплаши съседния Китай не от втората вълна, а от неизвестна пневмония, смъртността от която била няколко пъти по-висока от тази от коронавирус. Всъщност източникът на неизвестната на науката болест трябва да се търси в особения начин на борба с COVID-19 на казахстанците. Властите избраха сравнително мек път - почти „шведски сценарий“ с малки ограничения. В резултат болниците се напълниха с пациенти при липса на лекарства и лекари. На този фон в Казахстан започнаха очевидни манипулации със статистиката: починалите от мистериозната пневмония, не ги брояха като жертви на коронавируса. А тъкмо пневмонията като усложнение на COVID-19 се превърна в основната причина за смърт в целия свят.

Нов връх
Световната здравна организация (СЗО) твърди, че това, което се случва в много страни не е от втората вълна. „Това е вторият пик на първата вълна, при който вирусът не е достатъчно потиснат, за да предотврати предаването през същия период от време“, казва Майкъл Райън, директор на програмата за спешна медицинска помощ в началото на юли.

Мненията на експертите се различават: те не могат напълно да решат доколко е правилно да се говори за миналия първи етап на разпространение на вируса и дали е разумно, включително от икономическа гледна точка, да се въведат нови ограничителни мерки. Всъщност без имунитет на населението и ваксина, строгата карантина сама по себе си заплашва да стане много по-голяма заплаха поради глада и бедността.

На този фон се чуват двусмислени мнения как да победите COVID-19, без да се връщате към строги мерки. Бившият британски премиер Тони Блеър например сравнява коронавируса с игра, в която само малка част от хората губят сериозно, а повечето от заразените живеят. При такива обстоятелства основният проблем, според Блеър, е необходимостта от „карантиране на цялата икономика“ за оцеляване на малък брой хора.
Политикът нарече възможен изход от ситуацията въвеждането на цифрова идентичност, която ще съдържа биометрична информация. По-специално с негова помощ хората биха могли да докажат наличието на отрицателен тест за коронавирус или наличието на антитела в тялото си.
Вярно е, че само привържениците на конспиративната теория за чипиране са отговорили ярко на тази идея. Те казват:"Вижте, Блеър явно е в същия екип като рептилите и Бил Гейтс." Първата стъпка към това обаче вече е направена в Китай - свободата на движение по време на пандемия е ограничена от състоянието в приложението WeChat, в зависимост от резултатите от теста COVID-19 и скорошните социални контакти.

Между другото, в условията на втората вълна на коронавирус, Китай отново даде пример и причина за оптимизъм към други страни. След тревожни съобщения на лекарите за „по-инфекциозния щам на вируса в Пекин“, който беше намерен на дъската за рязане на сьомга на пазара, правителството веднага изпрати в строга карантина половин милион души. Резултатът - в началото на юли в страната като цяло са регистрирани едва няколко десетки нови случаи на ден. Това вдъхнови дори първия заместник-председател на Комитета по образование и наука на Държавната дума, бившият главен санитарен лекар на Русия Генадий Онищенко, който заяви, че Китай е най-сигурната държава в света.

Политически изход
На практика многократните трудности за администриране поради коронавирус се прилагат от първия път. Нормалната човешка реакция влияе: ако през февруари-март човечеството откровено се страхуваше от неизвестна заплаха, то, след като оцеля след първото си огнище, мнозина спряха да виждат чудовището във вируса. Освен това властите на няколко държави използват пандемията за свои цели.
Примерът със Сърбия е най-показателен тук. В средата на март бе въведена строга карантина в страната, която помогна за овладяване на епидемията. Но след вдигането на извънредното положение в края на май, кампанията за парламентарни избори на 21 юни веднага започна там. Партията на президента Александър Вучич спечели с уникален за историята на страната резултат, като получи конституционно мнозинство, но броят на заразите отново скочи значително и най-вече в Белград.

Още на 7 юли Вучич обяви предстоящия полицейски час в страната. В Белград, където се разви най-лошата епидемиологична ситуация, беше обявен авариен режим и бяха забранени срещи на повече от петима души. След това в страната избухнаха безредици с участието на хиляди граждани, които тръгнаха с буря, за да вземат парламента.

Президентът Александър Вучич бързо намери организаторите на протестите - и те се оказаха чуждестранни разузнавателни служби. Той свърза протестите и сблъсъците с полицията с предстоящите разговори по въпроса за непризнато Косово с участието на представители на Европейския съюз. Полицейският час, който породи огромно недоволство, разбира се, беше отменен, но сега правителството ще трябва да помни, че протестите не се отменят по същия начин.
В Полша обаче карантината заигра частично в ръцете на опозицията: тя успя да промени кандидата на президентските избори. В резултат настоящият държавен глава Анджей Дуда не можеше да бъде преизбран на първи тур, а във втория. Дуда спечели, но с минимален марж.
Изглежда, че и в други части на света използват карантината за политически цели. По-специално, след като Пекин прие закона за националната сигурност, който предизвика нови митинги в Хонконг, властите забраниха на населението да се събира в групи от повече от четири заради коронавируса. Между другото, в града наричат новата вълна трета.

Междувременно Испания и Италия, които пострадаха значително повече през пролетта, отколкото останалата част от Европа, сега изглежда са решили да направят всичко предсрочно. Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че е вероятно да удължи извънредното положение след 31 юли. Но испанската демокрация, въпреки влошените резултати, започна да работи срещу карантината.

В каталунския град Ллейда хората протестираха срещу ограниченията и кмета, който беше решил да прибегне до тях. Един от местните лозунги:"Вашата карантина убива повече от вирус!".

Скоро след жалба от прокуратурата съдът отмени заповедта на общината, като посочва, че само централните власти имат право да предприемат ограничителни мерки. И трябва да се отбележи, че каталунските власти не бързат да се свързват с тях.

На някои места обаче икономиката изглежда е толкова силна и хората са толкова спокойни, че масовата карантина не среща никаква съпротива. Така австралийският щат Виктория реши да изолира 6,6 милиона души заради зараза с коронавирус в Мелбърн. За първи път от началото на пандемията беше решено да се затвори границата със съседния щат и да се изпратят полиция и военни, които да я охраняват. Малко преди това решение медиите разкриха подробности за носителите на новата епидемия: работници с потвърдена коронавирусна инфекция умишлено нарушили карантината в хотела, включително за да правят секс със здрави хора. Друга опорна точка на коронавируса бяха социалните жилища за бедни.

Възможно е правителствата на други държави да се изкушат да следват пътя на Австралия, но е очевидно, че за да изпълнят подобен план, властите трябва да имат голямо доверие в гражданското общество. Повечето обаче търсят рационален баланс, за да избегнат строгата карантина и възможните последици: социално разстояние, контрол и минимизиране на контактите. Тази тактика изглежда най-разумна и ефективна.

Представителят на СЗО Мелита Вуйнович разреши връщането на карантинните мерки в Русия, която е на четвърто място в света по брой случаи, ако гражданите на страната не спазват социална дистанция. Засега служителите не смятат това за необходимо. В частност кметът на Москва Сергей Собянин твърди, че "в близко бъдеще не се очаква втора вълна на коронавирус в града".

Радостта от привидно пълното освобождаване от оковите на карантината в повечето страни по света беше преждевременна. Държавите официално обявяват нови вълни, ограниченията се връщат, а изявленията на представители на СЗО добавят безпокойство.
Последната епидемия, сравнима по мащаб с настоящата, е испанската, която засегна голяма част от Европа и САЩ преди 100 години. В нея имаше три вълни и именно втората се оказа най-разрушителната. В днешно време, отчитайки повишената стойност на всеки живот, заключението идва от само себе си: въпреки психологическата умора от строги правила, светът най-вероятно ще бъде изолиран отново поне за няколко месеца.

  • Да стават ли партийните лидери министри, или да стоят в парламента

    Да стават ли партийните лидери министри, или да стоят в парламента

    Докато продължават преговорите за редовно правителство, на дневен ред идва важният въпрос да стават ли партийните лидери министри, или да останат в парламента. Темата е особено актуална, тъй като в новата коалиция (ако подпишат споразумение) лидерите ще са повече от пръстите на едната ръка. За водачите на “Продължаваме промяната” работата е ясна -
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо