Чакалнята за еврото е писта за маратон - трябва бързо да догонваме стандарта на Запада

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8822019 www.24chasa.bg

5 неща, които се променят, и 2, които се запазват за България и ERM II

В петък, на 10 юли вечерта, Европейската централна банка и Българската народна банка официално съобщиха, че България и Хърватия са приети във валутния механизъм ERM II (“чакалнята на еврозоната”), както и в европейския банков съюз. Това стана с единодушно решение на всички страни от еврозоната заедно с ЕЦБ, Дания, България и Хърватия. Така вече в чакалнята има три страни – България, Хърватия и Дания.

Валутният борд и

валутният курс

се запазват

Както е коментирано последните месеци, България влезе в чакалнята при същия валутен курс на лева, който остава 1,95583 лева за евро – същият, какъвто беше последните 23 г. Запазва се и валутният борд, който действа в България от юли 1997 г. Това е много важно, защото се запазва монетарната и валутната стабилност на България.

България се възползва от едно изключение, извоювано заедно с балтийските страни още през 2003 г. Тогава беше прието, че страните с валутен борд влизат в чакалнята на еврозоната, като запазват валутния си курс и валутния си борд, т.е. не се позволяват никакви колебания на валутния курс.

По принцип в чакалнята на еврозоната колебанията на валутните курсове са максимум плюс/минус 15% - това е т. нар. стандартен диапазон, който се следи. Но конкретно за България

валутният курс

не може да се

променя въобще

- т.е. диапазонът на промяна е плюс/минус 0%. Също както беше и при балтийските страни.

Европейската централна банка отбелязва, че е направена оценка на адекватността и устойчивостта на българския валутен борд и в резултат е прието, че е стабилен. Това не е учудващо, тъй като всички показатели на валутния борд са с рекордно високи стойности. Например валутните резерви на БНБ в края на юни 2020 г. достигнаха рекордно висока стойност 28 млрд. евро – увеличение с 3 млрд. евро за една година. Текущата сметка е с рекорден излишък, т.е. повече валута влиза в страната, отколкото излиза.

Европейски

надзор и фондове

От 1 октомври Европейската централна банка ще поеме надзора над банките в България. На практика в страни като България ЕЦБ обикновено поема надзора над трите най-големи банки. Но те вече са част от големи международни банкови групи, които в някаква степен се контролират от ЕЦБ, така че няма да забележим особено голяма промяна.

По-важното е, че банките в България преминаха през стрес тестове и преглед на активите, разчистиха лоши кредити, увеличиха си капитала и това като цяло допълнително увеличи устойчивостта на системата.

Също от 1 октомври България се присъединява към Европейския фонд за преструктуриране на банки, в който вече са натрупани 42 млрд. евро. Фондът се попълва чрез вноски от банките, като целта е до 2023 г. да се достигне ниво от около 70 млрд. евро. Идеята е тези средства да се използват за преструктуриране на системно значими банки при криза - за да не се налага данъкоплатците да плащат за спасяването на банки. В нашия национален фонд за преструктуриране са натрупани около 0,4 млрд. евро - малка част от тях ще бъдат прехвърлени към Европейския фонд за преструктуриране.

В много напреднала фаза е и подготовката за създаване на Европейски фонд за гарантиране на влоговете. Всъщност той трябваше да бъде одобрен в началото на годината, но заради кризата с коронавируса нещата се отложиха, тъй като имаше много по-важни проблеми за решаване. Но така или иначе, процесът вероятно ще се възстанови и до няколко години ще се създаде и общ фонд за гарантиране на влоговете – като България също ще бъде в него. По този начин ще се гарантира още по-силна защита на вложителите в банки и съответно по-голяма устойчивост на системата.

Реформи и бързо

развитие

Бидейки в чакалнята, България ще може да разчита на много по-голяма европейска подкрепа. Един пример е суап линията от 2 млрд. евро, която беше предоставена от БНБ – като изключим големите страни, такива суап линии в настоящата криза бяха предоставени само на Дания, България и Хърватия. Не се е налагало да ползваме тази линия, но в случай на нужда можем да разчитаме на помощ от ЕЦБ. Но най-вероятно няма да се наложи, тъй като самият факт, че страната е в чакалнята ще влияе успокоително на пазарите. Пазарите ще разглеждат България по друг начин, тъй като знаят, че ЕЦБ с втората най-голяма световна валута стои зад нас. Това ще повлияе положително и на частния инвестиционен интерес към страната.

Като цяло, идеята на престоя в чакалнята на еврозоната е не да се чака, а страната да се подготви и да скъси значително разликата с развитите западни страни. Това означава повече достъп до финансиране, но и повече реформи. България ще има достъп до значителни средства, подпомагащи реформите и развитието – както от фонда за възстановяване, така и от фондовете за реформи. Още на 10 юли бяха изброени няколко области, в които започват реформи, финансирани със средства от Европейския съюз – например в държавните предприятия, в процедурата по несъстоятелност, където ще се ползва подкрепа от международни организации като ОИСР и Световната банка.

Всички страни от региона, влезли в чакалнята на еврозоната, показват високи темпове на реформи, бързо икономическо развитие и догонване на стандарта на живот на Запада. И за България влизането ще бъде възможност за по-бързо настигане – трябва да се възползваме пълноценно от нея.

  • Ценното в трите урока на папата

    Ценното в трите урока на папата

    Духовните водачи имат и привилегията, и призванието да познават отблизо какво вълнува хората днес и сега и какъв е техният дневен ред. Затова нека се опитаме да намерим ценното в трите урока, които папа Франциск е споделил с премиера Кирил Петков по време на аудиенцията във Ватикана. Има няколко ключови думи от този разговор: корупция, инфлация
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо