Петър Стоянов: За ваксината срещу COVID не важат досегашните правила - опасността е непозната

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8824073 www.24chasa.bg
СНИМКА: "24 ЧАСА"

Трябва да се замислим за цената, която и в Америка, и в Европа плащат и тепърва ще плащат за “евтината” работна ръка на азиатските и африканските страни, казва президентът (1997 - 2002 г.)

Проф. Мухамад Юнус, носител на Нобеловата награда за мир, е автор на идеята, под която се подписаха повече от 100 световни лидери - ваксините срещу COVID-19 да бъдат обявени за глобално общо благо. Сред подписалите апела има 18 нобелови лауреати, 32-ма бивши държавни ръководители, политически лидери, международни неправителствени организации и световни знаменитости като Андреа Бочели, Боно, Джордж Клуни, сър Ричард Брансън и др.

В списъка са и двама български президенти - Петър Стоянов и Росен Плевнелиев. Обединеният апел призовава към действия правителствата, фондациите, филантропите и социалните предприятия да произведат и разпространят ваксините безплатно по целия свят. Подписалите приканват всички социални, политически и здравни субекти да потвърдят колективната си отговорност за защитата на всички уязвими лица без каквато и да е дискриминация. Помолихме Петър Стоянов да сподели вижданията си по темата.

- Г-н Стоянов, защо е важно ваксините срещу COVID-19 да бъдат обявени за глобално общо благо и да бъдат на разположение безплатно по цял свят?

- Апелът е абсолютно навременен. Всички политици, общественици и граждански активисти се кълнат от сутрин до вечер, че най-голямото благо на този свят е човешкият живот, както и че животът на всеки човек струва еднакво - без значение къде е роден, от коя раса и националност е, какво работи и колко получава. Тогава е съвсем очевидно, че всички хора заслужават еднакъв достъп до животоспасяващата ваксина. Казано по друг начин: за разлика от останалите пазарни продукти, включително и лекарствата, производството и продажбата на тази ваксина трябва да се подчинява на други правила, защото

сме изправени пред

необичайна и непозната

досега опасност

Доктор Юнус има сериозен опит в тази област, познавам го отдавна и имам пълно доверие в неговата почтеност и делови възможности.

- Как пандемията от COVID-19 променя света, хората, икономиките?

- Пандемията отдавна не е само медицински феномен - нейните икономически, финансови, социални, психологически и др. последици ще се усещат още дълго време. Европа не познава голямо предизвикателство от времето на Втората световна война (освен войните в бивша Югославия) и от тази гледна точка

пандемията

стъписа сериозно

европейските лидери

Въпросът е как оттук нататък ще реагират отделните страни - въвеждайки национални мерки и спасявайки “своите” народи или ще се търси някакъв вид солидарност за всички граждани на Европейския съюз, а и извън него.

Защото, ако погледнем на света извън Европа, Америка и страните от европейския тип цивилизация, като Канада и Австралия, ще забележим (вероятно с известно учудване), че този свят не е преставал да се сблъсква с ужасни предизвикателства - войни, глад, липса на адекватни медицински грижи, епидемии и т.н. – неща, които гражданите на Европа отдавна са забравили.

От друга страна, пандемията ще ни накара да се замислим сериозно за цената, която и в Америка, и в Европа плащат и тепърва ще плащат за “евтината” работна ръка, която техните фирми използват в азиатските и африканските страни. Глобализацията

със сигурност носи

огромни печалби на

големите компании,

но и рисковете, свързани с нея, са огромни и според мен недооценени. 

- Колко дълга очаквате да е кризата, свързана с пандемията, и икономическата криза, предизвикана от нея?

- Не мога да отговоря на този въпрос, още повече че според специалистите пандемията от COVID-19 ще има още пикове и спадове. А и каква е гаранцията, че след този няма да се появи друг вирус. От друга страна, надеждите ни са свързани с високото развитие на съвременната медицина и откриването на адекватно лечение и достъпни ваксини. Що се отнася до икономическата криза, от голямо значение са мерките, които държавите и Европейският съюз предприемат и ще продължават да предприемат в подкрепа на пострадалия бизнес.

- Как COVID-19 променя мултилатерализма?

- Миналата година над петдесет външни министри, сред които и българският, учредиха в рамките на ООН (всъщност самата ООН е олицетворение на мултилатерализма) Алианс за мултилатерализъм. Главните инициатори бяха Германия и Франция, а целта - да се действа заедно “за укрепване ценностите на ООН и на справедливото сътрудничество”, разбира се, върху принципите на демокрацията, свободата, върховенството на закона и спазването на човешките права. Така че мултилатерализма е понятие от международните отношения и най-общо казано представлява обединяване усилията на много държави, преследващи обща цел. Трябва да признаем, че

и тази доктрина

има своите противници,

които смятат, че зад паравана на мултилатерализма отделни политически режими нарушават и върховенството на закона, и човешките права в своите страни, а това от гледна точка на демократична Европа е недопустимо.

Но тъй или иначе, в случай на пандемия като тази, без общи или най-малкото координирани действия няма как да се справим. Пандемии като сегашната са доказателство за това колко далеч сме отишли и колко сме взаимнозависими и взаимноуязвими.

Петър Стоянов е на 68 години. Президент на България от 1997 г. до 2002 г. Бил е член на борда на Clinton global initiative и председател на Центъра за глобален диалог и сътрудничество във Виена. Сега е член на борда на “World justice project” във Вашингтон и член на доверителния съвет на Александрийската библиотека.

  • Вирусът - оръжие за двойна употреба

    Вирусът - оръжие за двойна употреба

    Откакто започна втората вълна на заразата, правителствата по света се опитват да запазят един много деликатен баланс - да се ограничи разпространението на вируса, без да страдат бизнесът и икономиката. Числата, които прогнозира финансовото министерство - 3% спад на икономиката и 5% увеличение на доходите
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди