Нобелистът проф. Мухамад Юнус: Ако ваксината срещу COVID не е широко достъпна, ще се появи пазар за фалшиви

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8824112 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Кризата COVID е шанс да направим редизайн на света и икономиката. Иначе просто се местим от тигана в огъня

Светът, от който идваме, бе свят, тръгнал да рухва под напора на собствените си вътрешни напрежения

Проф. Мухамад Юнус е автор на идеята, под която се подписаха повече от 100 световни лидери - ваксините срещу COVID-19 да бъдат обявени за глобално общо благо. В списъка са и двама български президенти - Петър Стоянов и Росен Плевнелиев. Обединеният апел призовава към действия правителствата, фондациите, филантропите и социалните предприятия да произведат и разпространят ваксините безплатно по целия свят. Подписалите приканват всички социални, политически и здравни субекти да потвърдят колективната си отговорност за защитата на всички уязвими лица без каквато и да е дискриминация.

Проф. Мухамад Юнус е носител на Нобеловата награда за мир, икономист, социален предприемач, една от най-авторитетните личности на нашето време. През 2012 г. получава годишната награда на Центъра за глобален диалог и сътрудничество във Виена, връчена от тогавашния му председател Петър Стоянов. Въпросите на “24 часа” достигнаха до него с любезното съдействие на българския президент от 1997 до 2002 г.

- Проф. Юнус, глобалният апел, който подкрепихте заедно с много други лидери и влиятелни личности по света призовава ваксините срещу COVID-19 да бъдат обявени за глобално общо благо и да бъдат на разположение безплатно по цял свят. Защо е важно това да се случи и очаквате ли адекватен отговор и подкрепа от страна на правителства, социални бизнеси, световни организации?

- Има много добра реакция в глобален план. Медиите, както е и във вашия случай, обърнаха сериозно внимание на апела. Много от тях посветиха уводни статии и написаха колонки. Този апел се видя смислен на всички.

Ако ваксината не се превърне в продукт с “отворен код”, тя ще бъде притежание на комерсиални дружества. Това веднага ще направи тези ваксини субект на пазарни интереси за по-високи печалби и ще влезе в конфликт с универсалната достъпност.

Ако ваксината не е налична за голямо мнозинство от световното население, това ще създаде процъфтяващ пазар за фалшиви ваксини, които претендират да са истински. Фалшивите ваксини ще дадат на хората неоправдано чувство за защита и това ще допринесе за разпространение на заразата.

Правителствата трябва да подсигурят тези ваксини да са достъпни за всички колкото се може по-скоро. Местно производство ще е единствената възможност това да се случи. Създаването на фармацевтични компании за социален бизнес на глобално и местно ниво ще е най-ефикасният начин. Международни финансови организации,

фондации, донори,

инвеститори трябва

да се включат,

за да помогнат тези инициативи да се превърнат в реалност.

- Как пандемията от COVID-19 променя света, хората, икономиките?

- Тази пандемия прави опустошения по цял свят. Всички страни дават всичко от себе си, за да защитят населението си и икономиките. Но на нея се гледа като на масивно бедствие с кратка продължителност. Никой не очаква да продължи години или десетилетия. Всички са в позиция на настройване и не се подготвят за голяма всеобща промяна. Светът е в настроение да се подготвя за рестарт на нормалното ежедневие. На случилите се промени в живота се гледа като на справяне със спешна ситуация.

Аз се опитвам да повдигна въпроса дали е правилно да се върнем там, където бяхме, преди да започне пандемията. Светът, от който идваме, бе свят, тръгнал да рухва под напора на собствените си вътрешни напрежения. Глобалното затопляне стана толкова интензивно, че вече бяхме започнали обратно броене към финала.

Концентрацията на

богатство създаде

неустойчива

социална структура

Голяма безработица се задаваше заради изкуствения интелект. Обръщам внимание, че пандемията ни даде голяма пауза от тези неизбежни опасности. Тя създаде огромна възможност да трансформираме нашите икономики, за да тръгнат в различна посока. Да се върнем към стария свят, ще бъде самоубийствено. Решението ни трябва да е “Никакво връщане назад”. И да използваме този шанс да променим фундаментално икономиката.

- Колко дълга очаквате да е кризата, свързана с пандемията, и икономическата криза, предизвикана от нея?

- Сегашната фаза може да приключи до една година. Хората вече пак са по улиците, ресторантите и плажовете. Икономическата криза ще бъде минало. Ваксини ще се появят догодина. Това ще е още една причина да имаме чувството, че пандемията е свършила. По този начин ние просто се придвижваме от един временен проблем към добрия стар постоянен проблем на екзистенциална криза. Просто се местим от тигана към огъня. Но имаме шанс да не се подложим на огъня. Имаме опция сега повече от всякога да започнем

да създаваме свят,

в който бъдещите

поколения ще живеят

в сигурност,

ще живеят щастливо без страх от унищожение.

- Как COVID-19 променя мултилатерализма?

- Мултилатерализмът бе сериозно застрашен по време на пандемията. При първите сигнали на глобално нашествие на общ враг светът се върна към трибализма. Глобална институция, създадена да бъде щаб за такъв тип нашествие, попадна под атака. Финансирането й бе орязано точно когато имаше нужда от допълнително. Срещу нея започна разследване, когато имаше нужда от тотална подкрепа. Някои страни кривнаха от пътя, за да вземат мерки да защитят своите граждани, пренебрегвайки останалите.

Трябва да препотвърдим нашия ангажимент с мултилатерализма и да го засилим, за да не се разпадне точно когато най-много имаме нужда от него. Трябва да преразгледаме ролята на Съвета за сигурност във времена на глобални кризи. Цялата система на ООН трябва да бъде подсилена, за да може да посреща глобални кризи. Ваксината е добър повод. Общото събрание на ООН трябва бързо да обяви всички ваксини сега и в бъдеще за глобално общо благо.

Проф. Мухамад Юнус е роден на 28 юни 1940 г. в Бангладеш. Той е основател на Grameen Bank. През 2006 година получава Нобелова награда за мир за усилията му да създаде икономическо и социално развитие отдолу. “Банкер на най-бедните” е наречен в официалната страница на нобеловите награди.

Отличието е за дейностите на Grameen Bank да дава на бедни хора микрокредити за малък бизнес.

  • От пържолите до Зелената сделка - 10 пъти мери, преди да режеш

    От пържолите до Зелената сделка - 10 пъти мери, преди да режеш

    Носталгисти - така щели да се наричат онези професионалисти, които след 20-30 години ще променят дизайна на хола ви, за да заприлича на дивана на вашите баби и дядовци, от който са гледали тв сериали. Или пък да пренесат първичното от природата по примера на “Дивото зове”. Отсега експерти предупреждават
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо