Любовта към октопода не бива да е по-силна от любовта към живота

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8826981 www.24chasa.bg

Тествайте се доброволно! Това няма да ви разори, нито ще ви пратят в лагер

Данните за заразените от събота, въпреки че не бяха рекордни, ме притесниха много. Обикновено ме стряска разговорът с някой приятел лекар, който разказва страшни неща от болниците. Сега ме разтревожи чистата статистика, в която даже нямаше рекорди.

Заразените в събота са 196 от малко над 2000 теста. Тоест горе - долу един от 10. През миналата седмица, когато имаше рекорди от заразени, процентът положителни от тестовете бе под 5. Това, разбира се, не е социологически подредена извадка и изкривявания винаги са възможни, но предимно в друга посока - да има по-малък от реалния процент, защото става дума за доброволно тестване на хора, които искат да ходят в Гърция.

Нямаше да го преживявам толкова, ако съботният резултат бе следствие от характерното отпреди седмица целенасочено тестване на контактни лица, което организираха санитарните власти. Но тестовете от края на миналата седмица са предимно сред любителите на октопода, които на теория не произлизат от някакви клъстери, а напротив - по-скоро не са от рискови групи. Даже може да не са ходили на абитуриентски бал или на мач на “Локомотив”.

Нормално е да има повишаване на случаите в София. Има много хора по площадите, крещят, блъскат се. Но разширяването към области, в които не гори пожарът на бунта, показва, че вирусът е тук и лошото вече наистина започна.

Тревожи ме и че властта едва ли ще предприеме някакви по-строги мерки, защото е под натиск и ще я обвинят, че посяга на демокрацията. А има нужда от някои мерки, без животът да спира пак. Например при вътрешни пътувания да се иска задължителен тест, както е в Гърция.

Освен реакция на полимеразната верига може да се прилага и Илайза тест, който е в пъти по-евтин и също толкова неточен, но все пак дава някакъв резултат. Той не може да бъде използван за терапевтични цели, но като контрол на разпространението - защо не? Ако аз имах дискотека или хотел, бих го изисквал от клиентите си. Това изобщо не дава 100% гаранция, но все пак е нещо. Щом имаш пари за дискотека, ще извадиш и 30 лева за такъв тест. Не е гаранция за нищо, но е стъпка в правилната посока.

Изобщо съветвам хората с възможности - тествайте се доброволно. Това не е срамна болест, никой няма да ви затвори като прокажен, но ще покажете отговорност към себе си и обществото. Ако сте положителен, ограничете максимално контактите си, това още не значи, че сте болен, но без самоучастие на населението няма как да спихнем заразата. Спирането на живота на сляпо не е решение, защото създава лъжливи очаквания и после компенсаторна свръхактивност. Погледнете проблема директно. Ако имате възможност - тествайте се сам, това няма да ви разори, нито ще ви пратят в лагер. Игнорирането на проблема не го решава.

Не може любовта към октопода да е по-голяма, отколкото любовта към живота.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо