Кирил Величков: Предлагаме на малки фирми заеми до 150 хил. евро по нова COVID програма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8827930 www.24chasa.bg

Условията са преференциални- връщане 1 до 5 години, без гаранционни такси и без доказване, че затрудненията са заради пандемията, казва директорът на "Европейски програми" в ОББ

 

Европейските финансови институции включиха в името на най-познатите си гаранционни продукти (COSME и InnovFin) името COVID, т.е. това са продукти, създадени заради пандемията ли? Какво бе водещото при създаването на COVID продуктите, г-н Величков?
Това, което се случи в началото на пандемията и продължи през последните месеци, е че всички наши международни и национали партньори усилено започнаха да търсят начини да подпомогнат икономиката в създалата се ситуация. Ние, в ОББ, започнахме интензивни разговори, както с Европейската инвестиционна банка, така и с Европейския инвестиционен фонд, с Европейската банка за възстановяване и развитие, с Българската банка за развитие, с Националния гаранционен фонд, с Фонда на фондовете в България, и с други наши партньори.
Какво последва от тези интензивни разговори с тях?
Брюксел предприе мерки в три основни направления. Първата група логично бе насочена към здравеопазването, към осигуряване на защитни средства за медиците и запазване здравето на хората. Второто направление от мерки бе насочено към запазване на работни места или компенсиране на хората, които са ги загубили или ще ги загубят работата и доходите си. И третото, което според нас ще става все по-важно е насочено към бизнеса, към подпомагането и запазването му. Ние, в ОББ, активно се включихме във втората и в третата група от мерки. По второто направление, ОББ заедно с ББР участва активно в отпускането на безлихвени необезпечени кредити до 4500 лв. за физически лица, в неплатен отпуск заради пандемията - вече имаме отпуснати над 1300 кредита. Иска ми се обаче, фокусът на този разговор да бъде към третото направление, където активно работим за подпомагане на фирмите за излизане от кризата.


ОББ май е първата банка у нас, която предлага специфични КОВИД продукти, така ли е ? И какви са те?
Да, първите сме на пазара. След като преминахме съответните процедури и в конкуренция с всички други банки в ЕС бяхме одобрени от Европейския инвестиционен фонд за портфейл от 245 млн. лева, който ще отпуснем като преференциални условия за клиентите си – малки и средни предприятия. По КОВИД COSME към момента ОББ е подписала 18 кредита за 2,4 млн.лв. , a над 70 сделки за над 10 млн. лв. са в процес на одобрение.


Какво означава преференциални условия, с какво тези продукти са по различни от останалите?
КОВИД програмите, са програми, които поемат повече риск от банката, в сравнение с традиционните. Те отговарят на изискванията на една по-рискова ситуация, каквато наблюдаваме в момента, за да могат банките да продължат активно да подкрепят клиентите си. Това става чрез два механизма. Единият е, чрез увеличение на нивото на гаранционното покритие. Ако говорим за COSME например стандартната програма дава 50% покритие на риска, а КОВИД COSME 80% покритие на риска по сделките. Повишава се един лимит на загуби на портфейлно ниво. Давам пример, за да бъда по-ясен. Ако например отпуснем на една фирма 100 000 лв. при стандартната програма и нещо се случи, така че тя да не може да върне кредита си, програмата ще възстанови на банката 50% от заема. Докато, ако нещо се случи, а заемът е отпуснат по КОВИД COSME ще бъдат покрити 80% загуби. Това позволява и кредитите да се отпускат при по-изгодни условия. Другото отличително за КОВИД инструментите е, че те са фокусирани върху оборотни средства, т.е. помагат на фирмите да се справят с настоящата ситуация. Затова и срокът за отпускане на тези кредити е по-кратък - до края на тази година. Докато сключването на кредити по Стандартното COSME ще продължи още три години.


Вече имате сключени 3900 кредитa със стандартния гаранционен продукт COSME с общ размер от приблизително 720 млн. лева. Този опит, който имате с реализацията на продукта, оказва ли влияние при създаването на новия продукт?
Този опит, който сме натрупали беше сред предпоставките да успеем да кандидатстваме успешно, наравно с всички банки от ЕС от цяла Европа. ОББ е сред първите 15 банки, които подадоха искане по тази програма. Това за мен е успех не само за нас, но и за България. Най-важното, което бе приоритет, е че бизнесът има нужда от подкрепа сега. Което за нас означава, не само да се предложат по преференциални условия, а това да се случи колкото се може по-скоро. Това бе едно от посланията, които давахме към партньорите ни – че бизнесът има нужда от подкрепа сега и то при максимално опростени изисквания. По тази причина искаме да стартираме новите програми колкото е възможно по-бързо. Мисля, че доказахме това, като преминахме през преговорите и търговете с ускорени срокове.
Може ли да дадете практически съвети, пример, към тези, които се колебаят дали да се възползват от продукта? За кои малки и средни предприятия е най-подходящ?
За всички фирми, които са малки и средни, което означава фирми с до 250 души персонал. Размерът на финансирането е до 150 000 евро или левовата им равностойност, и е насочено към оборотно финансиране. Срокът на кредита е поне една до пет години, но има опция да се удължи и до 10 години. Добре е фирмите да знаят, че тази програма ще се предлага до края на годината, след това преференциалните условия няма да важат. Важно е да се знае също, че тя е безплатна, няма да се плащат гаранционни такси. Попълва се само една кратка декларация, не е нужно да се доказва формално, че фирмата или предприятието е в затруднение заради COVID.
Срокът на предлагане на новите продукти свързан ли е по някакъв начин с пандемичната обстановка и влиянието ѝ върху бизнеса. Иначе казано, ако пандемията продължи по-дълго, има ли опция и срокът за предлагане на тези инструменти да бъде удължен или това зависи от Брюксел?
Това зависи от европейските институции. Ние следим всички други програми, който нашите национални и международни партньори планират да стартират, за да може да ги предложим и на нашите клиенти.


Твърдите, че няма формални изисквания за доказване на влиянието на COVID-19 върху бизнеса на тези, които ще кандидатстват. Как ще прецизирате исканията, за да избегнете евентуални злоупотреби и парите да стигнат реално до тези, които имат нужда от тях?
Ние не виждаме риск от злоупотреба в прилагането на Ковид гаранционните инструменти. ОББ работи по такива програми вече над 20 години. По тях подлежим на одит от ЕК, от ОЛАФ, от Българската и Европейската сметни палати, както и от съответните ни партньори, отпуснали програмата. Имаме изградена надеждна система и строго спазваме изискванията на външните ни партньори, иначе те не биха работили с нас. ОББ също отпуска свой ресурс, независимо че използва гаранционен продукт, което означава, че рискът го носим и ние, и не бихме отпуснали заем, без да прегледаме внимателно всяка една сделка. Не виждам риск от злоупотреба, това не са грантове, а кредити. Тези програми ни помагат да подкрепяме клиентите ни при по-преференциални условия и ние го правим.


След близо месец предлагане на COSME COVID-19, какви са наблюденията Ви, има ли интерес към тях от бизнеса? Подсказват ли ви клиентите, чрез търсенето си посока за нови продукти?
Продължаваме активното си участие в диалога в европейските институции. Мога да дам пример с Виенската инициатива, където участват ЕИБ, ЕИФ, ЕВБР, СБ, МВФ и водещи банки от Югоизточна Европа. Наскоро имахме работна група за финансови инструменти. Представях опита на КВС Груп, част от която е и ОББ от КОВИД финансовите инструменти. Банките имат важна роля не само като дистрибутори на финансови инструменти, а и в процеса на тяхното разработване.
Какво друго да очакваме и към кого ще бъдат насочени новите продукти? Какъв е размерът на европейските средства, които могат да се влеят в икономиката ни чрез тези нови инструменти?
По така наречените централизирани инструменти, за които всички банки в Европа се конкурират има алокирани големи бюджети, но и много голяма конкуренция. Например по Паневропейският гаранционен фонд се очаква да се подкрепи портфейл от 200 млрд. евро. За българската икономика, ОББ успя да привлече 245 млн. лв. по Ковид КОСМЕ програмата. Кандидатстваме и по други програми, но ще ги анонсираме, когато подпишем договори. А на национално ниво, сме партньори с ББР, с министерство на икономиката, финансира програмата ДЖЕРЕМИ, управлявана от Европейския инвестиционен фонд, по която подписахме споразумение за 70 млн. евро.
А консултирате ли бизнеса по тях и услугите платени ли са?
ОББ като водеща финансова институция участва активно в атрактивни национални и европейски програми за финансиране. И да, ние активно консултираме бизнеса за възможностите за преференциално финансиране, като тези консултации са безплатни.
За нас най-важно и приоритетно е да отговорим на нуждите на нашите клиенти, чрез бързо и изгодно финансиране в т. ч. с помощта на разнообразни програми, за да могат да продължат успешния си растеж.

  • Вирусът - оръжие за двойна употреба

    Вирусът - оръжие за двойна употреба

    Откакто започна втората вълна на заразата, правителствата по света се опитват да запазят един много деликатен баланс - да се ограничи разпространението на вируса, без да страдат бизнесът и икономиката. Числата, които прогнозира финансовото министерство - 3% спад на икономиката и 5% увеличение на доходите
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди