Иван Иванов: С тарифите за парното от 1 юли предпазихме хората от ценови скок в най-студените месеци

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8839926 www.24chasa.bg
Иван Иванов, председател на КЕВР

Един-единствен път съм се срещал за тези 5 г. с премиера Бойко Борисов по повод на нова сграда за КЕВР, казва председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране

- Г-н Иванов, толкова ли е трудно да си председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, че никой не иска да внася предложение за човек, който да заеме вашето място след изтичане на мандата ви?

- Изненадан съм, че парламентарните групи в Народното събрание, както и народните представители, не представиха кандидатура за нов председател на КЕВР. Смятам, че има хора, които отговарят на изискванията.

Моето разбиране е, че те трябва да бъдат преди всичко професионалисти, но и с висока обща култура, тъй като дейността на комисията е твърде разностранна. На второ място – трябва

да бъдат хора,

които не се

поддават нито на

лобизъм, нито на

корупционни

практики

На трето място - да са принципни и да държат на своето мнение, защото в рамките на изпълнението на тази длъжност много често ще бъдат подложени на натиск, на който са длъжни да устоят. И може би най-важното качество за лицата с висока позиция в управлението на държавата – да бъдат почтени личности, което да са доказали през целия си професионален и жизнен път. Да са разпознати и уважавани от обществото.

- Някой обаждал ли ви се е, месил ли се е?

- Имало е такива случаи, но не смятам за необходимо да посочвам конкретни имена. Имало е опити за натиск, преди всичко корпоративен. Политически натиск към мен не е имало.

Един-единствен път за 5 г. съм се срещал с министър-председателя Бойко Борисов и поводът беше потребността от по-подходяща сграда за КЕВР. Никой от политическите лица не се е опитвал да въздейства на моите становища и решения, може би защото съм си създал такова име. Зад мен има дълга политическа дейност, над две десетилетия.

Категорично заявявам, че през изминалите пет години на мандата ми успях да запазя независимостта на регулатора при вземане на решения.

- Какви са най-големите ви предизвикателства в тези пет години?

- Те са най-различни. Преди пет години, когато поех този пост, енергетиката беше в колапс,защото НЕК беше в технически фалит след няколко неразумни действия. Уви, това бяха решения на предишния състав на регулатора, с които бяха определени административни, а не икономически обосновани решения за цената на електроенергията от двете американски централи. В рамките на три месеца това доведе до допълнителен дефицит за НЕК в размер на повече от 300 млн. лв.

В крайна сметка със съвместните усилия на парламента - с промени в закона, на Министерството на енергетиката, в лицето на министър Теменужка Петкова, и на КЕВР, чрез нашите решения, успяхме да стабилизираме финансово сектора. Винаги сме се стремили с решенията ни да не предизвикваме финансови затруднения на енергийните дружества и в същото време да не позволяваме цените да се увеличат по начин, който да представлява бреме за крайните потребители.

Друго предизвикателство беше решението ни всички потребители да заплащат една и съща добавка “задължение към обществото”. Едрият бизнес организира стачка срещу това решение, защото дотогава плащаше 2,5 пъти по-ниска цена на тази добавка спрямо битовите потребители. Устояхме нашето решение, защото то беше единствено правилното.

- Какво друго бихте искали да запомнят хората от вашето председателство на първата комисия, избирана от парламента?

- Преустанови се практиката правителството, със заповед на министър-председателя да назначава председателя и членовете на комисията. Това даде възможност при изпълняване на своите правомощия регулаторът да бъде независим. Съществено постижение са създадените нормативни условия за либерализацията на пазара на едро на електрическа енергия. В резултат заработи българската енергийна борса, последователно извадихме на свободния пазар всички производители с над 1 мегават инсталирана мощност.

Оказваме решителна подкрепа за създаване на регионална свързаност на електроенергийната система на България със съседните страни, което ще доведе и до силен регионален пазар на електроенергия.

Осигуряваме нормативно диверсификацията на газовите доставки чрез интерконекторите с Гърция, Сърбия, Румъния и Турция, което ще повиши енергийната сигурност на страната. КЕВР се превърна в лидер в регионалното сътрудничество между енергийните регулатори, защото инициирахме и създадохме регионален форум на регулаторите от Балканите с участието на девет страни.

Най-важното - през изминалите 5 г. КЕВР приемаше своите решения в пълно съответствие със законите и подзаконовата нормативна уредба. Стараехме се да защитаваме обществения интерес. Показателни са ценовите ни решения за електроенергията за бита.

Изменението на

цената на тока за

5 г. е два пъти

по-малко от

натрупаната

инфлация

за същия период. По такъв начин подпомагаме българската индустрия да бъде конкурентоспособна, а доходите на домакинствата да изпреварват значително повишението на цените на тока.

- Вие сте от тъмносините, казват, от хората на Иван Костов.

- Бях предложен за председател на КЕВР от името на Реформаторския блок. Ще припомня, че съм един от учредителите на ДСБ, бил съм зам.-председател на партията от 2007 до 2013 г., когато председател беше Иван Костов. Сега съм редови член на ДСБ. Не съм човек, който сменя убежденията и политическите си позиции, но като председател на КЕВР никога не съм си позволил партийни пристрастия да определят моите решения.

- В същата комисия са Димитър Кочков, предложен от БСП, Владко Владимиров от “Обединени патриоти”, да не продължавам. И как работят заедно хора с такива различни възгледи?

- През целия мандат работихме много добре. Едно от нещата, които ме изпълват с удовлетворение, е, че успях така да организирам работата на комисарите, че наистина да сме една общност. Всякакви партийни пристрастия бяха изоставени.

Много съм доволен от работата си с г-н Кочков. Трябва да ви кажа, че той поставя дейността си в комисията над всякакви внушения за партийност. Същото поведение имаха и другите членове – Ремзи Осман от ДПС, Владко Владимиров и Александър Йорданов от “Обединени патриоти”, както и останалите колеги. Категоричен съм, че никога не е имало влияние на партийност в действията на членовете на регулатора, както и в моите. Когато поех поста, положих клетва пред парламента и останах верен на нея, а именно – спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия се ръководя от интересите на народа.

- Както се очертава, вие ще останете и юли, август, септември...

- Нека спрем дотук.

Надявам се през

септември да

бъде избран

новият

председател

Разбира се, това зависи от Народното събрание.

- Но ще трябва да работите с едни нови хора, които днес ще бъдат гласувани от парламента.

- Виждате, че сред кандидатите има хора от съществуващия състав, има и такива, които са нови предложения. Нека да изчакаме гласуването в парламента. В момента не мога да коментирам имена.

- Вие за тези два-три или повече месеца, какво ще правите ?

- Комисията ще продължава да работи с нормалния си ритъм. Тази седмица имахме две заседания. Това, което е абсолютно необходимо, е на 1 август да се произнесем за цената на природния газ за месеца.

- Първото увеличение на цената на газа от април насам. Май тръгва цената нагоре?

- Да. И в следващите месеци всички ще разберат основанията на комисията да определи прогнозната цена на топлинната енергия за годишния период от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г. Повишението на цената на природния газ ще бъде особено чувствително през есенно-зимния период. Тогава хората ще разберат, че с осреднената годишна цена

ние сме ги

предпазили

от вероятен

ценови скок в

най-студените

зимни месеци

- Парламентът отвори либерализацията на пазара на електроенергия за всички освен за домакинствата. И задължи комисията до Нова година да създаде платформа, на която малкият бизнес да прави сравнение на офертите на търговците. Започнахте ли работа по нея?

- Работата по създаването на платформата вече стартира, разработваме задание за обществена поръчка и за избор на външен изпълнител. Становището ни е, че той трябва да притежава безспорен опит в изработването на подобни платформи. Ще изпълним ангажимента за старт на платформата в посочения законов срок.

- Бяхте казали, че ще проверите как топлофикациите и газоразпределителните дружества възстановяват парите от намалението на цената на природния газ със задна дата. Кога ще има резултати от тази проверка?

- Съгласно Закона за енергетиката комисията до 31 октомври трябва да представи в Народното събрание подробна информация за сумите, които енергийните дружества са възстановили на крайните клиенти. Предстои през септември да изискаме изчерпателна информация за начина, по който са възстановени сумите на потребителите.

- Ставате на 75 години. Динамичен сте, стегнат, делови. Как се чувствате? И какво ще правите след септември?

- Чувствам се отлично. Отговорността, която нося поради заемания пост, ме изпълва с енергия. Искам да бъда разбран правилно - ще се оттегля от председателското място не заради умора, а единствено за да дам възможност на други, по-млади колеги, да докажат себе си.

Все още не съм решил с какво конкретно ще се занимавам след напускането на КЕВР. Ще се постарая да продължа да бъда полезен на обществото. Ще отделям повече внимание на моята съпруга, на децата и внуците. Те са потърпевши от моята голяма ангажираност през последните години.

Длъжен съм да кажа, че те винаги са ме подкрепяли, тъй като знаят, че работя за хората.

CV

- Роден на 24 юли 1945 г. в Пловдив

- Завършил е Техническия университет в София

- През 1976 г. става доктор в областта на техническите науки

- От 1997 до 2013 г. е бил депутат в 4 парламента

- От 2013 г. е изследовател в Лабораторията за управление на риска към НБУ

- От 2015 г. е председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди