На експерти или на хората да вярваме иде ли криза

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8840161 www.24chasa.bg

Мнозина експерти твърдят, че ни очаква икономическа криза заради пандемията, а най-силно тя ще се усети през есента и зимата. И посочват редица аргументи за това, най-вече, че наесен ще секне сезонната заетост и голям брой хора ще останат без работи и доходи.

Само че поведението на потребителите показва точно обратното, или поне това за тегленето на кредити. Защото през юни са взети рекордните на месечна база 120 млн. лв. нови потребителски заеми. Към тях се добавят и близо 100 млн. лв. за покупката на жилища.

За сравнение - през април и май имаше чувствително намаление в изтеглените суми. Явно хората вече са се успокоили и нямат усещането за наближаваща икономическа криза.

И дай боже да са си направили добре сметката. Това важи и за банките, които са отпуснали парите.

В противен случай може да се окажем в кризисна ситуация, при която заеми за стотици милиони левове не могат да бъдат върнати. А това почти сигурно ще доведе до спад на икономиката и загуба на работни места и доходи.

  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди