Дали все пак да не си пратим децата на норвежците?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8844013 www.24chasa.bg

България изпреварва САЩ в тазгодишната класация на добри места за отглеждане на деца. Това е положителна новина.

Но всъщност, ако се зачете човек в класацията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, вижда, че страната ни е на жалкото 31-о място при 35 сравнявани държави.

Преди нас като качество, предоставяно на детския живот, са съседните Румъния и Гърция. А в челото на класацията кой стои? Ненавижданите от всички патриоти и пазители на традиционното българско семейство скандинавски държави Исландия, Норвегия и Швеция.

В последните две години, базирайки се на поредица фалшиви новини, тролове успяха да убедят доста българи, че най-страшното нещо на света е Норвегия да им вземе децата. На всичкото отгоре и че скандинавците водят война, за да го направят. Май вече, като плаче някое дете нощно време, майката не го плаши с Торбалан, а му казва: “Тихо, мама, че ще те чуят норвежците и ще те вземат”.

Стигна се дотам, че дори управляващите патриоти отложиха влизането в сила, а сега внасят поправки в Закона за социалните услуги, защото според тях от него надничат норвежците.

Сравнена с България по факторите сигурност, здравеопазване, разходи за живот, образование и щастие обаче, Норвегия ни размазва. И човек започва да се чуди не е ли по-добре за всяка управляваща партия в страната ни, вместо да всява фалшиви страхове, да положи усилия да постигне резултатите на Норвегия? Защото на база смъртността при майките и децата България е на едно от последните места в здравеопазването. Всъщност сме на последно място по всичко без фактора свободно време за прекарване с децата.

Или пък... Ако е толкова трудно да настигнем норвежците, защо не вземем всъщност да им дадем нашите деца доброволно? Екстравагантно, но пък в крайна сметка нали все пак им ги пращаме отгледани, поне те да полагат грижи, докато са малки. Да видят лесно ли ни е.

  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди