Икономиката оздравява, ако се помогне на здравите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8852489 www.24chasa.bg

Да се дадат допълнителни три пъти по 50 лв. на всичките 2 милиона и 100 хиляди пенсионери като социална мярка за овладяване на кризата, е просто едно добро начало. Управляващите обаче се спряха (засега) да направят втората крачка - да стимулират с финансова инжекция работещите.

Този ход, който мнозина определят като комунистически, вече бе направен дори от ултрадесния Доналд Тръмп в САЩ. Бил е обсъждан сериозно и в тридневните разговори на министрите в България.

Защото да се раздадат пари на всеки или поне на голяма част от работещите, е истинското лечение на икономиката. Ако трябва да направим аналогия със здравеопазването - пенсионерите са вече болните от COVID-19, работещите са тези, които трябва да се пазят.

Във време на криза всеки, дори тези, които не са пострадали пряко, ограничава потреблението си. И един от стимулите, които могат да накарат хората отново да харчат, за да оздравее икономиката, са именно т.нар. “хеликоптерни пари”.

  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди