Георг Георгиев: Премиерът помоли младежите на ГЕРБ да не се поддаваме на провокации

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8855912 www.24chasa.bg
Председателят на МГЕРБ Георг Георгиев

Интервю с председателя на МГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев за желанието на младежките структури на управляващите да направят контрапротест пред премиерската вила в "Бояна":

- Г-н Георгиев, как дойде идеята на младежката структура на ГЕРБ да направите контрапротест пред вилата на премиера в Бояна?

- От сутринта започнах да получавам обаждания от наши областни структури с желание на колегите да се включат в такова мероприятие с оглед на наблюдаваните досега прояви на улично правосъдие. Провокира ни това да се правят подобни акции, окупации, да се препятства свободното движение на хора, атаките в предишните няколко дни над офиси на партията. Това повлиява и на младежката организация, все пак ние сме интегрална част от ГЕРБ. Уважаваме организацията си и премиера Борисов и колегите от цялата страна изявиха желание да отидем на място и да го подкрепим, за да не се стига до ескалации по улиците, каквито имаше пред БНТ неотдавна.

- Говорите за случая с обсадата на Корнелия Нинова и Даниела Дариткова ли?

- Да, говоря за случая пред БНТ с д-р Дариткова. Ние като демократични млади хора знаем какво означава да отстояваме интересите си, да живеем в правов ред и за нас това е неприемливо. Изцяло подкрепяме тезата за правосъдието за всеки, но това не означава, че някой може да издевателства и да налага единствено собствената си гледна точка.

Логично, че и колегите от страната видяха в тази ситуация пореден опит за провокация и искаха да изкажат своето отношение.

- Но крайна сметка няма да отидете на контрапротест, след като така пожела премиерът Борисов?

- Не, няма да отидем. След като разговарях  с г-н Борисов за инициативата на младежите от ГЕРБ, той ме помоли да уверя всички, че  не се налага да влизаме в този сценарий и да се поддаваме на провокации. За нас, младежите от ГЕРБ,  всеки протестиращ има своето законно право да изразява мнението си, но заради правата на останалите е длъжен да го прави по мирен и интелигентен начин.

Много възпитани хора са на протестите и аз се надявам, че те самите ще бъдат гарант за това да не се стига до ескалации. Това е вид улично правосъдие.

- Не се ли притеснявате, че ако се направи повторен контрапротест, може да има ескалация на напрежението, както стана във втория ден от протестите с автобусите на ГЕРБ?

- Тогава агресията не дойде от привържениците на ГЕРБ, които бяха дошли да защитят правителството, водената политика и тогавашното много важно за България събитие - влизането в чакалнята на Еврозоната и Банковия съюз. Никой от представителите и привържениците на ГЕРБ не е агресирал, никой не е нарушил обществения ред. Не сме предизвиквали никакви конфликти, хора от протеста пред президентството направиха това, вероятно предизвикани от вдигнатия юмрук на президента Радев. Същото щеше да се случи и сега. Никой от нашите младежи не е бил с нагласата да влиза в скандал или да инспирира такъв. Когато младите хора на ГЕРБ виждат толкова много съсредоточена негативна енергия върху организацията, те изпитват нуждата да противостоят, но по никакъв начин в ущърб на цивилизованите методи, по които може да се изрази гражданска позиция.

- Младежите на ДБ излизат със съвсем явни протестни послания - да бъдат разследвани компроматите срещу премиера Борисов от последните месеци. Какво мислите за тези компромати от МГЕРБ?

- Видео материалите не показват нищо друго освен едно взломяване, влизане в празна къща, съвсем очевидно - създаването на постановка, аранжирането ѝ, слагането включително на реквизит, който да бъде заснет и разпространен. Няма как това да бъде способ за отстояване на граждански позиции. Това по същество е престъпление.

- Младежите на ГЕРБ искат ли също разследване на тези компромати?

- Доколкото ми е известно, има вече предприети действия от компетентните органи. Спомняте си, още за аудиозаписите прокуратурата се самозезира. Така че ние като хора, уважаващи институциите в държавата, чакаме резултатите от тях, а не хвърлени, манипулирани и стъкмени доказателства, които някой се опитва да ни натика в очите.

От младежката организация са разтревожени от това, което видяха, защото показа, че можеш по много груб начин да нарушиш сигурността на един от най-важните хора в държавата. Не говорим обаче само за г-н Борисов. Това може да се случи с всеки друг, ако не бъдат предприети адекватни действия, които да не позволяват такова влизане в личното пространство.

  • Горелият мост на “Струма” и чувството, че няма справедливост

    Горелият мост на “Струма” и чувството, че няма справедливост

    Точно преди година пожар нанесе сериозни щети на мост от магистрала “Струма” до Дупница. Собственикът на фирмата, складирала там тонове отпадъци, отказа да почисти терена след пожара. После държавата плати близо два милиона лева, за да укрепи съоръжението, а хиляди пътуващи обикаляха месеци по друг път заради повредената магистрала
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи