Бъдеще на Европа в полза на следващото поколение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8856055 www.24chasa.bg
Урсула фон дер Лайен

Всяко евро, инвестирано в една

Мария Габриел
Мария Габриел

държава, всъщност е евро,

инвестирано в полза на всички

Текстът е от съвместно изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и комисаря, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, Мария Габриел

Историята не винаги се повтаря, но за Европа това обикновено се случва. Или поне досега беше така.

Изправена пред вирус, който отне живота и поминъка на толкова хора в целия свят, Европа не се поддаде на стари инстинкти, нито отвори отново едва зараснали рани от финансовата криза преди десет години. Вместо това избрахме да се грижим един за друг, да се подкрепяме взаимно и да инвестираме в общо бъдеще.

Ето защо можем да кажем, че решението от миналата седмица на лидерите на 27-те държави членки да одобрят предложението на Европейската комисия за възстановяване беше историческо.

На първо място исторически са цифрите. Европа ще разполага с инструмент за възстановяване в размер на 750 милиарда евро за подпомагане на най-тежко засегнатите от кризата. Инструментът, наречен NextGenerationEU, ще инвестира във възстановяване, което изгражда по-екологичен, по-цифровизиран и по-устойчив Съюз за нашите деца. Това ще бъде допълнено от бюджета на ЕС за следващите седем години, с което общият пакет ще достигне 1,8 трилиона евро.

На второ място, той е исторически поради начина, по който Европа ще го използва.

За първи път в този мащаб Европейската комисия, подкрепена от 27-те държави членки,

ще използва своя

силен кредитен

рейтинг,

за да набере средства на капиталовите пазари за NextGenerationEU.

При кризите в миналото по-добре обезпечените оцеляха, докато най-уязвимите платиха тежка цена. Но този път не трябва да допуснем това. Този път можем отново да си стъпим на краката само с общи усилия, ако всички действаме обединени. Ето защо повечето от средствата от инструмента NextGenerationEU ще бъдат разпределени под формата на безвъзмездни средства, отпускани на държавите членки за финансиране на ключови реформи и инвестиции. Става въпрос за европейски средства в подкрепа на проекти и хора както в големите градове, така и в малките градове и селата, за създаване на работни места на местно равнище и растеж в световен мащаб.

Реформите и инвестициите ще бъдат съобразени с нуждите на всяка държава и ще бъдат в съответствие с нашите по-общи европейски цели.

За някои държави инструментът ще подкрепи реформите на пазара на труда с цел повишаване на производителността, докато други ще насочат усилията си предимно към образованието и обучението, за да подпомогнат

хората да

развият

уменията, от

които се

нуждаят

Някои ще инвестират в подобряването на цифровата инфраструктура, а други — в транспортните връзки. Но важното е, че всички ще допринесат за постигане на целите на Европейския зелен пакт.

30 % от общата сума от 1,8 трилиона евро ще бъдат заделени за разходи, свързани с климата. Новият Фонд за справедлив преход от 17,5 милиарда евро ще помогне на хората и регионите, които трябва да извършат по-големи трансформации от останалите.

Третата причина, поради която можем да използваме думата “исторически”, е начинът, по който средствата ще бъдат възстановени. За да се избегнат по-големи сметки за държавите членки в бъдеще, Европа следва да възстанови финансовите средства чрез т. нар. нови собствени ресурси. Те ще включват данък върху големите технологични дружества, данък върху нерециклираните пластмаси и определяне на цена на въглеродните емисии върху вноса от държави с по-ниски амбиции в областта на климата.

Някои хора ще попитат
защо България
трябва да набира или
възстановява средства
заедно с друга държава,

разположена на хиляди километри.

Отговорът е прост. Устойчивостта на Европа се крие в нейното единство, в нейната общност и нейния единен пазар. Така че за нас солидарността на практика означава собствен интерес. Всяко евро, инвестирано в една държава, всъщност е евро, инвестирано в полза на всички. Помислете само какво ще се случи с туристическата ни индустрия, ако хората от цяла Европа вече не могат да си позволят да отидат в България.

Помислете какво ще се случи с нашите производители, ако те не могат да получат необходимите им части от своите доставчици, разположени в различни европейски държави. Помислете как кризата се отрази на всички нас — на благосъстоянието на хората, платежоспособността на предприятията, функционирането на обществото и здравето на всяка европейска икономика. И тя все още не е свършила.

Ето защо
трябва да действаме
спешно, решително и
обединено

Миналата седмица Европа показа, че е на висотата на тази задача. Разбира се, някои ще отбележат дългата и трудна среща на върха и ще видят в това колебание или слабост. За нас това е основно проявление на уникалната сила на Европа.

Да спрем за малко и да погледнем фактите. Никъде другаде по света
27 различни държави не
биха могли дори да
обсъждат заедно
финансирането
на своето възстановяване и бъдеще. А ние го направихме само за един дълъг уикенд. В този много несигурен момент в историята Европа е най-доброто място. Сега трябва да запазим тази позиция, като работим с правителствата и парламентите за постигането на това възстановяване.

Нашият Съюз следва винаги да бъде оценяван въз основа на това, което може да предложи за в бъдеще. Точно тази визия за общо бъдеще ни позволи да предприемем всяка смела стъпка в нашата история: обединяването на Европа след Втората световна война или края на студената война, създаването на нашия общ пазар и въвеждането на общата ни валута. Днес същата тази новаторска визия ни дава възможност да направим още една историческа стъпка за нашия Съюз.

  • И “морков” срещу неразумното шофиране

    И “морков” срещу неразумното шофиране

    Черните статистики по българските пътища не престават да стряскат. Пътна полиция отчита намаление на катастрофите, ранените и загиналите, но това вероятно е резултат и от факта, че през пролетта движението на коли по пътищата значително намаля заради коронавируса. С други думи, проблемът продължава да е как да променим неизтребимата нагласа на
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си