Скандално е някой да трови Марица и да няма виновни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8856385 www.24chasa.bg

Посрещнахме 2020 година с тонове изтровена риба в Марица. Причината - залпово изхвърляне на пластмасови отпадъци от фирма край Пазарджик. Която и друг път е правила такава беля, но се е отървавала с глоба. И оттогава досега - вече половин година, не се знае въпросната фирма платила ли е пак глоба, или е отървала кожата. Както много пъти досега и както много други фирми като нея са го правили незабелязано.

Докато не гръмне поредният скандал като този с отровените животни, след като пили вода от Марица до Димитровград.

И пак идват съмненията - че не само една фирма, а много фирми, фирмички и големи заводи хвърлят отровите от производството си в реката. Е, може би в разрешените норми. И тук е огромният проблем - че въобще законът позволява на някои да тровят мащабно река като Марица, на чиято вода разчитат милиони хора. За пиене, за напояване, за риболов. Не само в България, ами и в Гърция и Турция.

Скандално е да се допуска изобщо подобна логика - който иска да прави бизнес, да си изгради пречиствателна станция, а не да хвърля безплатно отрови в реката.

  • И “морков” срещу неразумното шофиране

    И “морков” срещу неразумното шофиране

    Черните статистики по българските пътища не престават да стряскат. Пътна полиция отчита намаление на катастрофите, ранените и загиналите, но това вероятно е резултат и от факта, че през пролетта движението на коли по пътищата значително намаля заради коронавируса. С други думи, проблемът продължава да е как да променим неизтребимата нагласа на
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си