В САЩ започна да действа кюрдско лоби

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8866957 www.24chasa.bg
Водените от кюрди Сирийски демократични сили СНИМКА: Ройтерс

Лидерите на многонационалния алианс Сирийски демократични сили (СДС), включващ главно кюрдски военизирани формирования, наеха лобисти във Вашингтон, за да не ги засегне новото санкционно законодателство в САЩ и за да лишат от подкрепа настъпателните операции на Турция. През лятото в Америка влезе в сила "Законът на Цезар", забраняващ всякакви отношения с официален Дамаск. Той може да бъде приложен и срещу кюрдската администрация, която продава ресурси от Североизточна Сирия на централното правителство, лишено от достъп до тези райони.

Сирийският демократичен съвет, командващ структурите на СДС, активизира дейността си във Вашингтон, отбеляза пръв сайтът Форин Лоби Рипорт /Foreign Lobby Report/. Кюрдските лидери сключиха шестмесечен договор с известния адвокат Аял Франк и компанията му "Ей Еф Интернешънъл" /AF International/, за да осигурят лобиране за интересите им в Конгреса и в администрацията на президента Доналд Тръмп. Сделката, предвиждаща кантората на Франк да получава 6000 долара на месец, включва консултантски услуги, изготвяне на план за взаимодействие с правителствените структури и медиите в САЩ, също и организиране на срещи и прояви с участието на държавни служители и журналисти. Наблюдатели посочват, че това е първият лобистки договор за СДС.

Синам Мохамед, която представлява Сирийския демократичен съвет във Вашингтон, посочи цял ред проблеми, тревожещи автономната администрация на Североизточна Сирия. Сред тях са евентуалните американски санкции според "Закона на Цезар" срещу сирийското ръководство, които може да застрашат търговията му с кюрдските формирования, продължаващите атаки на турския въоръжен контингент в Сирия, подпомаган от опозиционни групировки, и стабилността на канала за политически комуникации между САЩ и СДС. "Имаме нужда от помощ не само заради санкциите в рамките на "Закона на Цезар", но и по повод всички проблеми в Северна Сирия - подчерта Мохамед. - Атаката на Турция срещу нашия регион продължава."

"Сирийският демократичен съвет нае Аял Франк, за да получава препоръки в сферата на лобирането, а също така консултации със служители от администрацията и членове на Конгреса по въпроси, смятани за важни от Съвета - обясни за "Независимая газета" бившият специален представител на Държавния департамент на САЩ за политическия преход в Сирия Фредерик Хоф. - Франк изигра преди години важна роля в създаването на бизнес съвета САЩ-Кюрдистан, затова Сирийският демократичен съвет със сигурност му има доверие. Той не е просто някакъв скъпоструващ лобист, нает по нечия препоръка. Последиците от "Закона на Цезар" може да отнемат много време на Франк. При все че законът няма за цел да вреди на кюрдите, всяко взаимодействие с режима на Асад по проблемите с възстановяването на страната може да бъде наказано чрез санкции."

Бившият американски дипломат не изключва възможността да съществуват законодателни поправки към "Закона на Цезар", целящи да предотвратят нежелани негативни последици от документа, който оправомощава САЩ да налагат ограничителни мерки на организации и лица, подпомагащи пряко или косвено правителството на Сирия. "С оглед обширния му опит от работа на Капитолийския хълм и дългогодишната подкрепа за кюрдите Франк навярно е добър избор, за да работи със законодателите - смята Хоф. - В лобистките договорки от този тип няма нищо необичайно, с изключение може би на това, че заявеното заплащане от 6000 долара месечно е доста ниско според вашингтонските стандарти."

Администрацията на Тръмп разпространи на 29 юли нов списък със сирийски граждани и организации, срещу които се въвеждат ограничения. Сред тях са Хафез - един от синовете на сирийския президент, и Първа танкова дивизия от Сирийската арабска армия. "Тези санкции са насочени например срещу корумпиран сирийски бизнесмен, замесен в подкрепа на режима, и срещу девет юридически лица, отговорни за обогатяването на сирийския режим чрез построяване на луксозни недвижими имоти. САЩ внесоха в черния списък и три лица, свързани с режима на Асад, включително високопоставен генерал, отговорен за продължаването на конфликта в Сирия", информира Белият дом.

Заместник-помощникът на държавния секретар по въпросите на Близкия изток Джоуел Рейбърн заяви тези дни на брифинг, че новото санкционно законодателство вече дава видим ефект: "Смятаме, че санкциите в рамките на "Закона на Цезар" се отразяват вече върху мисленето на хората от вътрешността на режима, на поддържащите режима. Както смятаме, те получават ясен и разбираем сигнал, че такива икономически санкции ще се налагат и занапред, ако те не склонят на политическо решение, каквото предвижда резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН". Той подчерта: "Както заявихме по-рано, сегашната кампания ще продължи. Това ще е лятото на "Цезар". Ще допълваме санкционния списък през следващите седмици и месеци".

Вашингтон впрочем засега не коментира подробно изгледите да внесе в санкционните списъци и администрацията на Североизточна Сирия. Нищо чудно кюрдите да станат изключение от тази законодателна инициатива.

(От БТА)

  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо