От 2 септември триъгълникът на властта ще е по-удобен за протести

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8868179 www.24chasa.bg

Дали протестиращите ще удържат фронта до есента, е трудно да се прогнозира. Но ако това се случи, ще бъде, както се казва, “наесен с песен”, защото ще се промени нещо съществено в разположението на властовите точки в София.

Парламентът ще се премести в нова сграда (бившия Партиен дом), което е удобство за протестиращите - сегашни и бъдещи.

Как ще ги улесни ли? Ами вече няма да е необходимо да вървят по жълтите павета напред и назад по “Царя”, достатъчно ще бъде да застават там, където сега протестиращите са опънали няколко палатки и тенти - в триъгълника на властта между парламент, президентство и Министерски съвет.

И без излишни разходки ще могат да викат на воля - веднъж срещу депутатите, втори път - срещу правителството, трети път срещу президента.

Както и успешно да блокират половината столица, защото за другата половина честта се пада на Орлов мост, където пък българинът по традиция посреща поредните свои “освободители”.

Впрочем още нещо произтича от преместването на българския парламент - неговата стара сграда с посланието “Съединението прави силата” отива в историята. Така депутатите вече няма да гледат в упор паметника на Цар Освободител, който е там, на площад “Народно събрание” цели 113 от 135-те години, в които парламентът е в емблематичната сграда. Кой както иска да тълкува това съпътстващо политическите вихрушки обстоятелство.

Дано и на депутатите да им върви по вода в новата сграда, дано, вместо да се карат кой в какъв кабинет ще се настани, да помислят и за ново ниво на приетите закони, за да се сложи край на практиката с кръпките по тях.

Но засега най-печеливши от преместването на депутатите са протестиращите - от 2 септември ще могат да сведат “окото на бурята” до триъгълника на властта.

  • По-строги мерки срещу вируса там, където има повече случаи

    По-строги мерки срещу вируса там, където има повече случаи

    Да се затваря цялата държава заради увеличените случаи на заразени с коронавирус очевидно не е добра идея. Затова не само в България, но и в Германия, Франция, Англия не искат да се връщат към този тежък режим. Първо, защото хората допълнително се натоварват и изнервят, и второ - защото това пряко удря по икономиката
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи