От 2 септември триъгълникът на властта ще е по-удобен за протести

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8868179 www.24chasa.bg

Дали протестиращите ще удържат фронта до есента, е трудно да се прогнозира. Но ако това се случи, ще бъде, както се казва, “наесен с песен”, защото ще се промени нещо съществено в разположението на властовите точки в София.

Парламентът ще се премести в нова сграда (бившия Партиен дом), което е удобство за протестиращите - сегашни и бъдещи.

Как ще ги улесни ли? Ами вече няма да е необходимо да вървят по жълтите павета напред и назад по “Царя”, достатъчно ще бъде да застават там, където сега протестиращите са опънали няколко палатки и тенти - в триъгълника на властта между парламент, президентство и Министерски съвет.

И без излишни разходки ще могат да викат на воля - веднъж срещу депутатите, втори път - срещу правителството, трети път срещу президента.

Както и успешно да блокират половината столица, защото за другата половина честта се пада на Орлов мост, където пък българинът по традиция посреща поредните свои “освободители”.

Впрочем още нещо произтича от преместването на българския парламент - неговата стара сграда с посланието “Съединението прави силата” отива в историята. Така депутатите вече няма да гледат в упор паметника на Цар Освободител, който е там, на площад “Народно събрание” цели 113 от 135-те години, в които парламентът е в емблематичната сграда. Кой както иска да тълкува това съпътстващо политическите вихрушки обстоятелство.

Дано и на депутатите да им върви по вода в новата сграда, дано, вместо да се карат кой в какъв кабинет ще се настани, да помислят и за ново ниво на приетите закони, за да се сложи край на практиката с кръпките по тях.

Но засега най-печеливши от преместването на депутатите са протестиращите - от 2 септември ще могат да сведат “окото на бурята” до триъгълника на властта.

  • Амфетамин, канабис, вино и ракия - иди, че карай без страх

    Амфетамин, канабис, вино и ракия - иди, че карай без страх

    Впечатляващи са резултатите от само една полицейска акция на пътя. За 24 часа в Пловдив и областта от проверените близо 1100 автомобила 24 шофьори останаха без книжка, двама са в ареста за подкуп, дрогираните с амфетамин и канабис са осем, а пияните са четирима, като един от тях е с рекорд от 3,24 промила алкохол в кръвта
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност