Водата - има я достатъчно, но да помним драмата с Перник

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8878820 www.24chasa.bg

Два сериозни дефекта ни пречат да живеем нормално - бързо забравяме и трудно помним поуките от грешките си.

След като в Перник и селата наоколо хората с месеци бяха на тежък режим, там ситуацията с водоснабдяването най-после е в рамките на нормалното. Веднъж, защото доста сняг и дъжд се изсипаха, втори път - защото се направи байпас към язовир “Белмекен”, а и се позакърпи старата водопроводна мрежа.

Сега от екоминистерството ни успокояват, че има вода достатъчно и язовирите са в що-годе прилично състояние. Това, разбира се, е добра новина, но да не спираме само дотук. Ако има селища с критична инфраструктура, нека отсега да планират ремонтите, за да не гърмят тръбите през зимата. Ако някъде има язовир със скромно запълнен обем, нека отсега се вземат мерки, за да не се налага после воден режим.

И въобще - вода имаме, защото природата е била благосклонна към нас, но нека да не я пилеем, защото няма гаранция дали следващата година ще има достатъчно. Поне за водата да бъдем далновидни.

  • И “морков” срещу неразумното шофиране

    И “морков” срещу неразумното шофиране

    Черните статистики по българските пътища не престават да стряскат. Пътна полиция отчита намаление на катастрофите, ранените и загиналите, но това вероятно е резултат и от факта, че през пролетта движението на коли по пътищата значително намаля заради коронавируса. С други думи, проблемът продължава да е как да променим неизтребимата нагласа на
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си