Жената с подписите срещу блокадите: Васил Божков опорочи протеста

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8888137 www.24chasa.bg
Биляна Алексиева

Над 3000 души са подписаха само за ден и половина. Искаме нещата да се случват по правилния начин, без анархия и безредици,  казва в интервю за "24 часа" Биляна Алексиева.  

- Г-жо Алексиева, вие внесохте подписка в прокуратурата и в МВР срещу блокадата на три софийски кръстовища. Защо?
- Лично внесох подписката срещу блокадата на София в прокуратурата, МВР и Столичната община на 5 август, а вчера и в административния съд в София. В самото искане сме казали, че ни притеснява улиците и кръстовищата да са незаконно блокирани, че властите бездействат.

Като цяло главният мотив обаче беше, че самият протест беше опорочен. Всички ние, които се включихме в събирането на подписите, сме участници в него в първоначалния му етап. Тогава мислихме, че протестът е породен от енергията на младите хора на България, които искаме промяната да се случи.

Но когато видяхме, че на него има и политически фигури, някои от тях известни с недобро име, осъзнахме, че има опит да се манипулира протестът и да ни използват в тяхна полза. Затварянето на улиците ни дойде малко в повече.

 - Колко подписа събрахте?

- Над 3000 за изключително кратък период. За по-малко от ден и половина. Просто и ние не очаквахме, че толкова много хора ще откликнат.

- Някой оказвал ли е натиск върху вас да събирате подписите?

- Разбира се, че никой не ни е принуждавал. Но ние не търсим медийна известност или някаква политическа проява. Просто искаме нещата да се случват по правилния начин, а при такава анархистична постъпка и безредие въобще не може да става и дума за демокрация. А и ако искаме промяна, трябва първо ние да се променим и да спазваме закона.

Няма как да изискваме от някого, например от политиците да спазват правилата при положение, че ние не го правим. Протестът е протест, когато е законен. Има законови начини за провеждането му. Ние сме за промяна, но по легитимен начин.
В чужбина хората също протестират, но никой не е блокирал кръстовища, не е затворил насилствено улици. Не може да се пречи на останалите хора в града.

- Вие самата срещахте ли трудности при придвижването заради трите блокирани кръстовища?

- Да, разбира се, като се има предвид, че целият център беше затворен. Задръстването навсякъде беше огромно. Ако преди отивах на работа за 15 минути, сега ми отнемаше 35 минути. Но пак ви казвам - не битовите неудобства ни накараха да съберем подписите, а опитите за манипулация и опорочаване на протеста.

- В кой момент разбрахте, че протестът е опорочен?

- Честно казано изявлението на един небезизвестен български олигарх преля чашата, защото той каза, че стои зад всичко и зад всички на протеста. Той не стои зад мен и моите приятели. Ние не желаем такъв човек да стои зад нас.

- Не знаем нищо за вас. Представете се.

- На 30 години съм, завършила съм политология в УНСС. Работя в сферата на малкия частен бизнес. В повечето случаи съм била аполитична, защото не съм намерила своя идеал в представляващите ни. В началото с доста голям ентусиазъм реших да се включа в протеста, но уви, за пореден път не се случи точно така, както съм си представяла.

- Много ли са хората като вас - в началото отишли на протестите с ентусиазъм, а след думите на Васил Божков да са се почувствали използвани?

- Да. На вас не ви ли се струва така? Не смятам, че е редно въобще да има каквито и да е политически представители на протеста. Смятам, че промяната трябва да дойде от гражданите. Да има ред, да няма анархия, защото живеем в демократична държава.

  • Епопея от страдания за сгрешените винетки. А как ли ще е на вота с машините

    Епопея от страдания за сгрешените винетки. А как ли ще е на вота с машините

    От всичките 4 милиона и 250 хиляди винетки, купени в “електронната ера” за последната година и половина, двайсет хиляди са били с грешно подадени данни. И поради тази причина следва епопея от глоби и страдания за онези шофьори, които не са внимавали. На пръв поглед процентът на грешките е пренебрежимо нисък
  • Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

    Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

    Английският е задължителен, все пак сме в ЕС Барни Ръбъл се оказа в тола, а не в провосъдното министерство. Почти в третото десетолетие на ХХI век в една държава от ЕС е необходимо да мине половин час, за да ти активират винетката. Нещо невиждано и нечувано. След половин час спокойно могат да те хванат точно 10 пъти в нарушение