Отваряйте си очите за измамници в турбуленцията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8889228 www.24chasa.bg

Вече месец в България продължава политическата турбуленция. И в нея се активизират хора от всички етажи на обществото - от най-високите, та до сумрачните подземни етажи. Както е известно, в смутни и несигурни времена излизат мошеници от всякакъв вид и калибър.

Това е за тях златно време, това е техният “ден година храни”. А понеже сме в дигитална епоха, измамниците плъзват в мрежата и търсят доверчиви и неопитни хора, на които могат да пробутат номерата си.

Напоследък това не са хакерски атаки, които да теглят информация, а банални измами тип “Човекът взе парите и каза: Ще видим...”.
Разчита се на алчността и лековерието на част от онлайн аудиторията.

Случаят с този, който продавал “хакнати данни”, само дето данните ги няма, е показателен в това отношение.
Всъщност прозрението, че в днешно време информацията е най-скъпата стока, отдавна е достигнало до хора с нечисти намерения.

Отваряйте си очите! Онлайн светът е голям и изненади дебнат отвсякъде, ако перифразираме заглавието на един филм. Щом има хора, които са способни да заблудят други, че трябва да дадат едни пари, за да уредят спешен проблем - както правят телефонните измамници, има и такива, които без задръжки ще вземат парите с лъжлива оферта онлайн. И са достатъчно находчиви да надушат актуалните настроения, страхове и очаквания, за да пробутат шмекерските си номера.

Ваксината срещу вируса на такъв тип измами е дигиталната грамотност и критичното мислене. Първото е въпрос на това от кое поколение си и колко и какво си учил. Второто, уви, има свойството да изчезва във времена на политически трусове.

  • Баста на северномакедонската мелодрама. Има неща, от които не се отстъпва

    Баста на северномакедонската мелодрама. Има неща, от които не се отстъпва

    Има битки, които отекват във вечността. Има сражения, които не бива да се губят и след хилядолетия. Има неща, от които не се отстъпва. Има фронтове, които не се предават. Има окопи, които не се напускат. Има знамена, които се бранят до последния човек. Има минало, без което няма бъдеще. Има червени линии, които не се прекрачват