Доц. Стойчо Стойчев: ДПС ще спечели най-много при избори сега

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8891481 www.24chasa.bg
СТОЙЧО СТОЙЧЕВ

Единственият печеливш при предсрочни избори сега ще е ДПС. Има три причини за това - първо, заради пандемията гурбетчиите, които традиционно гласуват за ДПС, са тук. Второ, няма го ДОСТ, което на практика не съществува. И трето, изострянето на напрежението и отслабването на ГЕРБ, ще позволи на ДПС да си върне позициите в някои общини. Това прогнозира политологът доц. Стойчо Стойчев по Нова тв. Заедно с друг политолог Теодор Славеев той коментира политическата обстановка.

Според доц. Стойчев барикадите са крайна форма на протест. “Ако аз окупирам входа на асансьора в блока, в който живея, сигурно съседите ми ще ме изнесат с полиция. Има си ред и закон, блокирането на инфраструктура, не е разрешено като форма на протест. Ако превърнем крайността в нормалност, нищо хубаво не ни чака, защото и другата страна се радикализира. Десет дена са напълно достатъчни, хубаво е сега протестиращите сами да си разтурят барикадите, за да не се стига до сблъсъци”, смята доц. Стойчев.

Той коментира и позицията на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която в събота отправи молба към протестиращите да премахнат блокадите в столицата и да спазват закона. Според нея промяната е неизбежна и всички политици вече са го разбрали.

”Чест прави на г-жа Фандъкова, която излезе с човешка позиция и остана един от малкото умерени политици”, коментира доц. Стойчев.

Теодор Славеев пък не очаква протестите да се разтурят, а напротив - от есента протестната енергия щяла да се засили.
От есента ще се засили протестната енергия

  • Да ценим преподавателите - инак няма как да сме успешна нация

    Да ценим преподавателите - инак няма как да сме успешна нация

    Някой може да агитира, че дадените допълнително 50 млн. лв. за по-високи заплати на преподавателите във висшите училища са едва ли не в графата “предизборни”. Такава агитация би била глупава и късогледа. Първо, защото тези 50 милиона не се дават даром - причината е, че българските университети в последните години наблегнаха на реформите
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си