Ваксината ли ще определи кой печели надпреварата за света

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8900383 www.24chasa.bg

Във Вашингтон в музея на космонавтиката има макети на първите космически кораби с хора - на руския и на американския. И да, руският е много по-малък, с много по-неудобна пилотска кабина от тази на американския. Но историята ще запомни, че Гагарин е бил първият човек в Космоса, каквото и да направиха американците след него.

Нещо подобно на онази гигантска надпревара за Космоса, започнала от 60-те години на ХХ век, се наблюдава и днес. Само че този път светът търси неистово ваксина срещу COVID-19 и дори битката за нови територии в Космоса остава на втори план.

Затова и Путин толкова бързаше да обяви, че не друг, а Русия вече има ваксина срещу вируса. Нарекли са я с име като това на съветската космическа програма. Със сигурност не е случайно, а е категорична препратка към онези звездни войни от миналия век.

Светът днес (както впрочем много пъти досега) е в динамична и почти постоянна турболенция - големите играчи на планетата мерят силите си, без да жалят сили и средства. Както сме свидетели, че става и с търсенето на ваксина. Защото този, който намери ваксината днес, утре ще бъде новият победител в голямата геополитическа игра.

От друга страна, светът ще си отдъхне, ако наистина се намери ефикасно лекарство или ваксина, с която да се изправи срещу коронавируса. Защото след сегашния нищо чудно да ни споходят и нови като него. А човечеството ще е много по-силно, много по-оптимистично за здравето и за бъдещето си, ако има ваксина. Та дано да я открият и произведат по-рано. Колкото по-рано, толкова по-добре, макар Бил Гейтс вече да излезе с прогноза, че на света ще му трябват поне две години и половина, за да се справи с коронавируса.

  • Баста на северномакедонската мелодрама. Има неща, от които не се отстъпва

    Баста на северномакедонската мелодрама. Има неща, от които не се отстъпва

    Има битки, които отекват във вечността. Има сражения, които не бива да се губят и след хилядолетия. Има неща, от които не се отстъпва. Има фронтове, които не се предават. Има окопи, които не се напускат. Има знамена, които се бранят до последния човек. Има минало, без което няма бъдеще. Има червени линии, които не се прекрачват