Младите у нас живеят с родителите до по-късно и се женят по-рано от повечето в ЕС (Обзор)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8903784 www.24chasa.bg
Илюстрация: Евростат

Банкират сравнително малко през интернет, използват го много за разговори и видео комуникация

Как живеят младите европейци? Евростат разпространи специално проучване, посветено на Световния ден на младежта - 12 август. От него става ясно, че повече млади българи живеят при родителите си от средния процент в Европа.

 Близо 49% от българите на възраст 25-34 г. не са “излетели от гнездото”. За сравнение - в Австрия са 19%, но пък в Гърция - 57,8%.

Кога правят собствено домакинство

Българският младеж най-често напуска дома на родителите си на 30 г. - по-късно от повечето си европейски връстници. Средният европеец го прави на 26,2 г. Холандците и германците - на 23,7 г., поляците - на 27,4. Но има тенденция - във всички страни от Южна Европа младите остават до около 30 г. с родителите си.

Възраст за брак

Младежите у нас сключват брак сравнително по-млади от повечето европейци. Средната възраст, на която у нас се женят мъжете, е 30,8 г. Жените се омъжват на 27,5 г. За сравнение младежите и девойките в Швеция го правят на 36,7 г. и на 34 г., в Гърция - на 33,4 г. и 30,3 г.

Спортуване

38% от младежите и 28% от девойките на възраст 20-24 г. у нас спортуват поне веднъж седмично - по-малко от средното в Европа.

Колко и как 16-29-годишните са онлайн

87% от българите в тази група използват интернет всеки ден. В Германия са 98%.

80% ползват социални мрежи. Във Великобритания са 95%, но пък в Италия са 71%.

7% у нас си организират през интернет пътувания. В Естония го правят 68%.

9% от българите от тази възрастова група правят интернет банкиране. В Австрия са 78%.

    Но пък по използване на интернет за разговори и видео връзка българите от групата 16-29 години са над средноевропейското равнище. 81% го правят у нас. Във Франция например са 70%.

  • Епопея от страдания за сгрешените винетки. А как ли ще е на вота с машините

    Епопея от страдания за сгрешените винетки. А как ли ще е на вота с машините

    От всичките 4 милиона и 250 хиляди винетки, купени в “електронната ера” за последната година и половина, двайсет хиляди са били с грешно подадени данни. И поради тази причина следва епопея от глоби и страдания за онези шофьори, които не са внимавали. На пръв поглед процентът на грешките е пренебрежимо нисък
  • Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

    Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

    Английският е задължителен, все пак сме в ЕС Барни Ръбъл се оказа в тола, а не в провосъдното министерство. Почти в третото десетолетие на ХХI век в една държава от ЕС е необходимо да мине половин час, за да ти активират винетката. Нещо невиждано и нечувано. След половин час спокойно могат да те хванат точно 10 пъти в нарушение