Горелият мост на “Струма” и чувството, че няма справедливост

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8906838 www.24chasa.bg

Точно преди година пожар нанесе сериозни щети на мост от магистрала “Струма” до Дупница. Собственикът на фирмата, складирала там тонове отпадъци, отказа да почисти терена след пожара.

После държавата плати близо два милиона лева, за да укрепи съоръжението, а хиляди пътуващи обикаляха месеци по друг път заради повредената магистрала. И сега същият този собственик отърва смешната глоба от 4 хиляди лева със съдействието на съда в Дупница.

Съдът, разбира се, е намерил формални причини, с които да аргументира решението си - в акта не било ясно написано дали става въпрос за изхвърлен или съхраняван боклук. Не, не е смешно, а е супернахалство да се твърди подобно нещо.

Законът може и да позволява криволичене из параграфи и алинеи в полза на виновника, но когато не се отчитат нанесените вреди на обществото и държавата, всичко това за пореден път създава усещането за липсата на справедливост. И то при толкова очевадни и драстични нарушения.

  • Да ценим преподавателите - инак няма как да сме успешна нация

    Да ценим преподавателите - инак няма как да сме успешна нация

    Някой може да агитира, че дадените допълнително 50 млн. лв. за по-високи заплати на преподавателите във висшите училища са едва ли не в графата “предизборни”. Такава агитация би била глупава и късогледа. Първо, защото тези 50 милиона не се дават даром - причината е, че българските университети в последните години наблегнаха на реформите
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си