Димитър Ганев: Борисов взема инициативата, оглавява бунта срещу себе си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8908597 www.24chasa.bg

Но вероятността да се събере мнозинство от 2/3 в парламента е много малка, смята политологът

Политическият ход на Бойко Борисов е с цел да вземе инициативата за пръв път от началото на протестите - така политологът Димитър Ганев от изследователски център Тренд коментира за "24 часа" обявеното от премиера решение.

Друга цел на премиера е да покаже, че би застанал зад радикална промяна - на основния закон на държавата. Успява да комбинира искания, които са били наслагвани в годините и които до голяма степен сега се чуват на протестите. 

Борисов очевидно иска да изземе теми от полето на различни политически формации, като "Има такъв народ" на Слави Трифонов, като например за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120 и на такива като Демократична България, когато става дума за реформата в главата в конституцията за съдебната власт.

Най-радикалните искания на протестите са за смяна на системата, нова конституция и всъщност Борисов им предлага точно това. Борисов се опитва да оглави бунта срещу самия себе си.

Каква е вероятността обаче този ход да се реализира? Не е голяма, според мен. Защото за свикване на Велико народно събрание трябват две трети от народните представители. Ако БСП се обяви против - а тя има 78 народни представители, оттам нататък трябва всеки един депутат да е "за" и да е в залата. Това ми се струва много трудно постижимо за изпълнение. Но тогава той може да каже - ето, ние сме за радикална промяна на политическата система, удовлетворяваме исканията както на протестите, така и на други политически играчи през годините, но други политически формации не искат това, анализира Ганев.

  • Новата кола е голям кеф и голяма полза за всички

    Новата кола е голям кеф и голяма полза за всички

    Новата кола е голям кеф. Радостно е, че и българските власти узряват, че освен големият личен кеф новите коли по улиците означават повече опазени животи. Защото безопасността е пряко и както казват в Бургас - “директно” свързана с броя на катастрофите по пътищата. Раздаването на пари, с които хората да си подменят автомобилите с нови
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си