Румяна Коларова, политолог: Много силен ход на Борисов, дава му шест предимства

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8908734 www.24chasa.bg
Политологът Румяна Коларова СНИМКА: Архив

Няколко са важните пунктове в изявлението на премиера Бойко Борисов от МС.

Ако той внесе в НС проект за промяна на Конституцията в НС, свързана със съдебната система и в частност с прокуратурата, това означава, че отговаря на най-основното искане на протеста. Така решава въпроса, който остана нерешен от второто му правителство. Или с други думи, той не решава нещо, което в момента е актуално и злободневно, а нещо, което се коментира повече от 20 години в България след решението на Конституционния съд.

Второто важно нещо в изявлението му е, че може да направи предсрочни избори. Защото в момента, в който се вземе решение за промяна на конституция, се насрочват избори за Велико народно събрание.

Третото важно нещо, което следва от изявлението му днес е, че решава проблем, който може да е кадрови и всякакъв друг, но във ВНС има 400 депутата. А това означава, че със сигурност всичките депутати на ГЕРБ в сегашното Народно събрание, които той оцени като качествени, ще имат място в следващото. Дори и подкрепата за ГЕРБ да ерозира, той осигурява вход на партията си във ВНС.

Най-важният въпрос всъщност е как се избира Велико народно събрание - там системата е смесена, 200 депутати се избират пропорционално, 200 мажоритарно. Така Борисов отговаря и на искането на Слави Трифонов. Така дотук с един куршум са четири заека.

Ако ГЕРБ пак е първа политическа сила, би могла да получи допълнителен бонус. От тази гледна точка решението на премиера, обявено от МС, е стратегическо и е най-печелившо за него.

Петият плюс е, че ако всичко това стане, той ще подаде оставка като министър-председател.

Голямо значение има колко бързо се вземе решение и каква е поправката в конституцията. Защото ако всичко стане бързо и експедитивно, може да се изпревари и кризата - зайците станаха шест.

Ако изборите са редовни и през март, Борисов няма как да изпревари кризата. Икономическият ефект от коронавируса ще се усети, независимо от антикризисните мерки сега, които бяха свързани с много пари. Борисов в момента казва - изпълнихме всички задачи на нашето правителство, и пенсията стана 300 лева, сега остава да променим конституцията. Променим ли я, ще насочим избори за ВНС и те могат да бъдат октомври или ноември месец.

Дотук изброих шест плюса, шест предимства за Борисов от обявеното му решение, което тепърва ще видим дали ще се осъществи. Но ходът му е много силен.

Като се постави на дневен ред промяна на конституцията, въпросът е кой ще я подкрепи. Тук е интересно каква ще е позицията на БСП. Аз лично съм убедена, че дори и да се вземе политическо решение да не подкрепят промяна на конституцията, от което те ще загубят, част от депутатите ще гласуват за. Което за мен означава, че Борисов има шанс да разцепи БСП.

За да проведе избори за ВНС Борисов трябва да промени и Изборния кодекс, според който изборите са пропорционални, а ВНС се избира, както вече казах, по смесена система - 50% от депутатите пропорционално, 50% - мажоритарно. Променяйки изборния кодекс по този начин ще отнеме патоса на Слави Трифонов и Христо Иванов.

Ако се решат промени в конституцията, ще трябва президентът да насрочи избори за ВНС. В момента, в който това стане, Борисов ще си подаде оставката и тогава би трябвало да се завърти рулетката за съставяне на ново правителство. Дали този кабинет ще е експертен, дали ще е нов кабинет на ГЕРБ или ще е служебно правителство на президента, е въпрос. Но така или иначе времето тече и може да се окаже, че президентът ще трябва да назначава служебен кабинет две седмици преди избори. И тогава Борисов може спокойно да каже: "Ето, кабинетът на Радев проведе изборите!"

Освен всичко друго по този начин Борисов иззема политическата инициатива на Радев, защото най-силният ход на Радев беше да предложи промени в конституцията, но той не посмя да го направи. Бойко Борисов обаче посмя.

Тепърва ще видим какво ще стане. Но ходът на Борисов освен силен е и рискован. Той не играе на сигурно в момента.

  • Има ли газова връзка в темата на матурите

    Има ли газова връзка в темата на матурите

    На българските зрелостници им се падна да пишат съчинение за поета Димчо Дебелянов. Може би това е в контекста на газовия проблем, защото Дебелянов загива край град Сидерокастро (Демир Хисар, което на български значи Желязна крепост). Оттам минава старата газова връзка между Гърция и България и оттам фактически ще влиза американският втечнен газ
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо