Иван Портних: Варна става европейски център за иновации, медицина и дигитализация

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8908969 www.24chasa.bg

Започнахме годината с отлични финансови показатели и устойчивост, казва кметът на града

Надграждаме постигнатото, като обединяваме усилията на интелигентните хора и привличаме съмишленици, за които развитието на Варна може да бъде кауза

Университетите работят за създаване на квартал на иновациите

- Г-н Портних, как Варна ще се справи в трудната социална и икономическа обстановка?

- Варна започна годината с отлични финансови показатели и устойчивост. Но както всички градове по света сме изправени пред нови предизвикателства, свързани с последствията от пандемията с COVID-19.
Първата стъпка
бе спешна
подкрепа за хората

- осигуряване на препарати за дезинфекция, на предпазни средства, медикаменти. Последва помощ за най-засегнатите сектори - намалихме таксите за тротоарно право, отсрочихме плащането на туристическия данък до 15 ноември.

Наред с това хотелиерите и фирмите, които плащат такса смет според заявеното количество отпадъци, имаха възможност да подадат коригиращи декларации, за да редуцират дължимите суми.
Приехме облекчения за таксиметровите шофьори, опростихме такси за детските градини, намалихме таксите за деца, които наесен ще са в първи клас, но все още ходят на градина.

Има достатъчно средства за здравни и социални помощи, за карти за градския транспорт за ученици, студенти и пенсионери. Това са мерки, които облекчават ежедневието на хората. Но
дългосрочната ни
цел е много по-важна,
защото тя ще
донесе реални
икономически ползи
за нашите съграждани.

Това е трансформирането на икономическия профил на Варна към сектори с висока добавена стойност - иновации, модерно здравеопазване, дигитализация.

Варна е град на знанието – с 6 университета, колежи, научни центрове, с над 30 000 студенти. Оттук започваме да надграждаме.

- Как ще реализирате тази инициатива?

- Като обединим усилията на интелигентните хора във Варна, като привличаме съмишленици, за които развитието на потенциала на морската столица може да бъде кауза.

С моя екип вярваме, че за успеха и изпреварващото развитие на всеки регион в Европа са нужни ясна визия и общи усилия.
Затова съм щастлив, че вече
имаме мотивираща
подкрепа на цялата
академична общност
във Варна,
на научните институти, на световноизвестни IT и бизнес компании, на аналитичния център Институт за пазарна икономика.

Това е уникално обединение на местна власт, образование, наука, бизнес и икономика, заредено с много енергия, която коренно ще промени динамиката на развитие на морската столица. Резултатите ще станат факт съвсем скоро.

- Имате ли конкретни проекти, по които работите?

- Община Варна е готова с нови проекти за развитие в различни сфери на икономическия живот. Направихме специално проучване на икономическия профил на града и възможната траектория на развитие с помощта на нашите партньори от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Така бяха изведени няколко акцента, които ще надграждаме, обединени като - “Варна – град на знанието”, “Наука, иновации и бизнес”, “Туризъм и летен капитал”.

По първите две траектории
предвиждаме
нов образователен
кампус,
който включва нова супермодерна сграда за Математическа гимназия “Д-р Петър Берон”, реконструкции на Професионалната техническа гимназия и на Професионалната гимназия по електротехника.

Кампусът ще даде възможност за партньорство и с висшите учебни заведения и големи технологични компании.

От своя страна университетите работят за създаване на квартал на иновациите в района на Малка чайка за новата инфекциозна болница. Целта е обща – да задържим младите и образовани хора тук, във Варна.

Разбира се, имаме готовност и за нови инфраструктурни промени в града, които ще облекчат трафика, включително и към туристическите комплекси.
Предвиждаме
разширяване на
бул. “Цар Освободител”
и изграждане на
модерен
електрически транспорт

- за бърза връзка до аерогарата и новата икономическа зона “Варна”. Имаме проекти за 3 нови кръстовища на две нива - на бул. “Владислав Варненчик” и бул. “Република”, на бул. “Владислав Варненчик” и бул. “Христо Смирненски”, на бул. “Васил Левски” и бул. “Осми приморски полк”, както и нов обходен път за тежкотоварния трафик - от магистрала “Хемус” по ул. “Атанас Москов” и прехвърляне през жп линията на ул. “Девня” за бърз достъп до пристанището и южната промишлена зона.
Надявам се да успеем да осигурим необходимото финансиране, защото тези промени ще бъдат не само удобство за бизнеса и гражданите, но и значително ще подобрят качеството на атмосферния въздух.

- На какъв етап е индустриалната зона “Варна”?

- Проектът, който се реализира съвместно с община Аксаково, има за цел изграждането на
модерна индустриална
зона, в която да
намерят място
стратегически
инвеститори
с модерно производство.

Предстои разглеждане на общия устройствен план, след което стартира работата на терен – на първите 700 дка.

Основните фактори, които ни мотивираха да започнем, са отличната логистика на терена - бърз достъп до пристанището, летището и магистрала “Хемус”.

Проектът се вписва във визията Варна – град на знанието, тъй като е възможност за интегриране на наука, образование, бизнес.

  • Епопея от страдания за сгрешените винетки. А как ли ще е на вота с машините

    Епопея от страдания за сгрешените винетки. А как ли ще е на вота с машините

    От всичките 4 милиона и 250 хиляди винетки, купени в “електронната ера” за последната година и половина, двайсет хиляди са били с грешно подадени данни. И поради тази причина следва епопея от глоби и страдания за онези шофьори, които не са внимавали. На пръв поглед процентът на грешките е пренебрежимо нисък
  • Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

    Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

    Английският е задължителен, все пак сме в ЕС Барни Ръбъл се оказа в тола, а не в провосъдното министерство. Почти в третото десетолетие на ХХI век в една държава от ЕС е необходимо да мине половин час, за да ти активират винетката. Нещо невиждано и нечувано. След половин час спокойно могат да те хванат точно 10 пъти в нарушение