Въздухът трепери, братя и сестри, но без пари няма да стане

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8910458 www.24chasa.bg

Как спестяванията на населението

може да задвижат потреблението

Без пари няма да стане, който и да ни управлява.

Затова правителството (което и да е то), трябва да изтегли голям облигационен заем от населението. Тоест за част от парите на хората и фирмите, стоящи сега в банките с нулеви лихви, да предложи облигации с отложено 10-годишно плащане с някаква прилична лихва - 2-3%, платима с капитализация, но след 10 години. Защото и главният прокурор да се смени, и да има рестарт на държавата, не бива да се остави икономиката да загасне. А това без пари няма да стане.

Облигациите да са право на всеки български гражданин в определен коридор - минимално от 1000 до 1 000 000 лв. примерно. Срещу парите от банките да се издават държавни ценни книжа, на които да има вторичен пазар. Макар и да звучи стряскащо, всъщност това може да се окаже твърде изгодна инвестиция. И с цел да се запази стабилността на банковата система, на банките да се следва комисиона за обслужването на тези сделки.

Емисията да е за няколко десетки милиарда, които да бъдат похарчени само за едно-единствено нещо - директно подпомагане на населението в кризата - раздаване на еднократни безвъзмездни помощи.

Целта е да се насърчи потреблението. Парите да се дават на всеки - пенсионер, работещ, учащ или безработен, във вид на някакви ценни книги, които да имат срок за похарчване. Тоест да не могат да се трупат, а да бъдат похарчени веднага, за да се рестартира икономиката.

Това ще е най-добрата мярка за подпомагане на бизнеса, който изпитва трудности, защото няма потребление. Директното раздаване на пари ще се приеме добре и от населението, което няма да мисли, че се взема заем, за да се открадне, защото ще се даде на хората.

Това ще е и много добра социална мярка за разлика от 60/40 или други подобни, които останаха неясни.

Защо е важно това да е вътрешен заем? Защото така ще се задвижат парите на населението, които се трупат в банките, което може да се окаже още един проблем. Като няма какво да кредитират, банките поддържат на практика отрицателни лихви чрез такси. Възможността за изгодна и сигурна инвестиция ще задвижи икономиката, която има нужда от повишаване на търсенето, но и от това да има къде да се инвестира.

Ще конкурира банките, които ще станат по-гъвкави. Ще задвижи имотния пазар и ще подейства като двойна чаша кафе на заспалата българска икономика. Хората ще харчат, когато имат какво.

А евтин външен заем да се взема по-нататък, когато дойде ред да се връщат тези облигации.

Тоест този заем трябва да бъде разсрочен поне за 50 години, когато, да се надяваме, ще е свършила десетилетната криза.

Важното стратегическо решение сега е стимулиране на вътрешното потребление. Директното помагане на закъсали бизнеси е наливане на вода в пясъка. Важно е да се харчат пари, а не да се субсидират седалки в чартърите. Който си мисли, че 35 евро ще накарат хората да пътуват насам-натам, както преди вируса, е наивник.

Въздухът трепери!, както казваше господин Фратю от “Чичовци”, но нека не се забравя икономиката преди всичко.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо