Въздухът трепери, братя и сестри, но без пари няма да стане

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8910458 www.24chasa.bg

Как спестяванията на населението

може да задвижат потреблението

Без пари няма да стане, който и да ни управлява.

Затова правителството (което и да е то), трябва да изтегли голям облигационен заем от населението. Тоест за част от парите на хората и фирмите, стоящи сега в банките с нулеви лихви, да предложи облигации с отложено 10-годишно плащане с някаква прилична лихва - 2-3%, платима с капитализация, но след 10 години. Защото и главният прокурор да се смени, и да има рестарт на държавата, не бива да се остави икономиката да загасне. А това без пари няма да стане.

Облигациите да са право на всеки български гражданин в определен коридор - минимално от 1000 до 1 000 000 лв. примерно. Срещу парите от банките да се издават държавни ценни книжа, на които да има вторичен пазар. Макар и да звучи стряскащо, всъщност това може да се окаже твърде изгодна инвестиция. И с цел да се запази стабилността на банковата система, на банките да се следва комисиона за обслужването на тези сделки.

Емисията да е за няколко десетки милиарда, които да бъдат похарчени само за едно-единствено нещо - директно подпомагане на населението в кризата - раздаване на еднократни безвъзмездни помощи.

Целта е да се насърчи потреблението. Парите да се дават на всеки - пенсионер, работещ, учащ или безработен, във вид на някакви ценни книги, които да имат срок за похарчване. Тоест да не могат да се трупат, а да бъдат похарчени веднага, за да се рестартира икономиката.

Това ще е най-добрата мярка за подпомагане на бизнеса, който изпитва трудности, защото няма потребление. Директното раздаване на пари ще се приеме добре и от населението, което няма да мисли, че се взема заем, за да се открадне, защото ще се даде на хората.

Това ще е и много добра социална мярка за разлика от 60/40 или други подобни, които останаха неясни.

Защо е важно това да е вътрешен заем? Защото така ще се задвижат парите на населението, които се трупат в банките, което може да се окаже още един проблем. Като няма какво да кредитират, банките поддържат на практика отрицателни лихви чрез такси. Възможността за изгодна и сигурна инвестиция ще задвижи икономиката, която има нужда от повишаване на търсенето, но и от това да има къде да се инвестира.

Ще конкурира банките, които ще станат по-гъвкави. Ще задвижи имотния пазар и ще подейства като двойна чаша кафе на заспалата българска икономика. Хората ще харчат, когато имат какво.

А евтин външен заем да се взема по-нататък, когато дойде ред да се връщат тези облигации.

Тоест този заем трябва да бъде разсрочен поне за 50 години, когато, да се надяваме, ще е свършила десетилетната криза.

Важното стратегическо решение сега е стимулиране на вътрешното потребление. Директното помагане на закъсали бизнеси е наливане на вода в пясъка. Важно е да се харчат пари, а не да се субсидират седалки в чартърите. Който си мисли, че 35 евро ще накарат хората да пътуват насам-натам, както преди вируса, е наивник.

Въздухът трепери!, както казваше господин Фратю от “Чичовци”, но нека не се забравя икономиката преди всичко.

  • Зле ли сме с това 43-о място? Добре е да сме критични

    Зле ли сме с това 43-о място? Добре е да сме критични

    Зле сме! Ей това ни се натяква от ранни зори, та чак до късните новинарски емисии - като държава, като народ, като отделни индивиди. От една страна, е много добре, че хората са критични към държавата и искат да имат по-достоен живот. Включително да са по-свободни, да имат по-добър достъп до качествено образование и здравеопазване
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си