Мажоритарен вот! Така се сменя системата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8910478 www.24chasa.bg

Докато юристи и политици коментират може ли да се свика Велико народно събрание, кой има право да е инициатор на такъв важен политически акт, темата за мажоритарния вот отново е на ръба и може да бъде засенчена.

Всъщност на референдума през 2016 г., иницииран от Слави Трифонов, над 2,5 милиона граждани гласуваха “за” мажоритарни избори. После обаче при дебатите в парламента идеята беше отхвърлена.

БСП например посочи аргумента, че такава била системата в 58 държави по света - повечето в Азия и Африка.

От ДПС също бяха против проекта за мажоритарна система в два тура, който беше предложен и подкрепен в парламента от ГЕРБ и “Воля”. Това се случи през лятото на 2017 г. и оттогава темата периодично набира енергия.

Ето и сега пак влиза в обществения дневен ред с предложенията, които направи премиерът Борисов за свикване на Велико народно събрание.

Какво прави впечатление? Че засега няма политически коментари, както и изразена подкрепа в тази посока. “24 часа” много пъти през годините е обяснявал защо е важно изборите да са мажоритарни - те ще позволят на изявени, честни и кадърни хора да влязат в парламента и да решават съдбините на България.

Разбира се, това ще затрудни изключително много политическите централи, защото този път наистина ще трябва да представят в листите за депутати качествени професионалисти, а не анонимни (и често без доказани качества) кандидати за славата.

Но мажоритарно избраните кандидати са много по-зависими от избирателя и по тази причина - по-отговорни към него. А нали това е смисълът на желанието  за промяна - да делегират решенията на хора, които са обърнати към тях, не към дълбоката държава.
Така че пак помислете, уважаеми политици, струва ли си да подкрепите мажоритарен вот? Погледнете отвъд личния и партийния интерес - към националния.

  • Епопея от страдания за сгрешените винетки. А как ли ще е на вота с машините

    Епопея от страдания за сгрешените винетки. А как ли ще е на вота с машините

    От всичките 4 милиона и 250 хиляди винетки, купени в “електронната ера” за последната година и половина, двайсет хиляди са били с грешно подадени данни. И поради тази причина следва епопея от глоби и страдания за онези шофьори, които не са внимавали. На пръв поглед процентът на грешките е пренебрежимо нисък
  • Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

    Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

    Английският е задължителен, все пак сме в ЕС Барни Ръбъл се оказа в тола, а не в провосъдното министерство. Почти в третото десетолетие на ХХI век в една държава от ЕС е необходимо да мине половин час, за да ти активират винетката. Нещо невиждано и нечувано. След половин час спокойно могат да те хванат точно 10 пъти в нарушение