Данаил Кирилов: Най-рано на 2 ноември, а най-късно на 2 февруари парламентът ще обсъди свикване на ВНС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8910544 www.24chasa.bg
Данаил Кирилов - министър на правосъдието

Заедно с премиера всички министри подаваме оставка

С измененията, които се предлагат сега, изпълняваме и най-последните съвети на Венецианската комисия

С правосъдния министър Данаил Кирилов за предложенията на премиера за нова конституция и ВНС разговаря Митьо Маринов:

- Г-н Кирилов, какви са стъпките и сроковете, по които може да се свика ВНС и да се направи нова конституция?

- Имаме готов проект на текст на конституцията, който трябва да бъде обсъден от народните представители, и тези, които го приемат, да го подпишат.

Нормално е да очакваме, че

за 2 септември

е възможно

да се съберат

121 подписа,

за да бъде внесен проектът. Оттам нататък започват да текат конституционните срокове. Обсъждането на проекта трябва да бъде не по-рано от 2 месеца и не по-късно от 5 месеца от неговото внасяне. Ако приемем, че внасянето ще е на 2 септември, това означава, че най-ранният момент, в който може да се обсъди, е 2 ноември, а най-късният е 2 февруари.

- Готови ли са текстовете за промени в конституцията в проекта, за който говорите?

- Това е проект на нова конституция и вътре се включват всички предложения, които премиерът представи.

- Сред предложенията има едно, което орязва правомощията на министъра на правосъдието. Какво налага тази промяна?

- Премиерът няколко пъти заяви, че не е редно министърът на правосъдието да има правомощие да предлага кандидати в процедури пред Висшия съдебен съвет. Спомняте си процедурата за кандидати за главен прокурор. Аз също съм заявявал, че това правомощие на министъра на правосъдието има историческо значение. Установено е в конституцията, но би следвало да се преосмисли с оглед стриктното разделение на властите.

Предлагаме това правомощие на министъра да отпадне, както и това да води пленум. Вече няма пленум на ВСС и като няма пленум, няма кой пък да управлява имотите, за съжаление.

По тази причина оставяме само възможността, ако министърът пожелае, без право на глас, устно и без да води, да участва в заседанията на съответния съвет.

- За промени в конституцията се говори отдавна. Колко време юристите на ГЕРБ работиха върху предложенията?

- Тази работа сме я започнали още през 2014 г. Тогава имаше дебати, имаше научни конференции, обществено обсъждане за необходимостта от евентуални конституционни промени, в които юристите от ГЕРБ сме участвали.

Не искам да цитирам конкретно, но ако си спомняте, Яне Янев беше правил в парламента едно много сериозно и широко обсъждане. По негово изследване, по негов анализ има поне 280 основания за промяна в конституцията.

- Какво наложи сега да бъдат предложени тези промени, ако се е работило върху тях от 6 г.?

- Необходимостта от промяна. Обществено политическата ситуация. Сега стана изключително важно, наложително и няма как голяма част от исканията да бъдат посрещнати, да бъдат обсъдени без промяна на съществени конституционни текстове. Каквото сме могли досега, сме променили в конституцията, включително и през 2015 г., но чрез измененията, които се предлагат сега, изпълняваме и най-последните съвети на Венецианската комисия. По тази причина за съдебния съвет на съдиите сме предложили изрично

броят на

избраните

съсловно членове

да бъде по-голям

от т.нар. квота на

парламента,

за да се премахне всякакво съмнение, че има политическо участие в този съвет.

- Върху всички тези промени, които министър-председателят изброи, сте работили всички юристи на ГЕРБ?

- Да. Уточнявам, че имам предвид периодика, когато е стоял конституционен казус, както беше през 2015 г. Както беше при всяко едно от исканията, които нашата партия чрез парламентарната група е отправила до Конституционния съд за тълкуване.

- Премиерът казва, че е готов да подаде оставка в момента, в който парламентът приеме да свика ВНС. Вие и всички останали министри също ли ще подадете оставки заедно с премиера?

- Когато премиер подава оставка, цялото правителство е в оставка. Така че по този въпрос мисля, че никой от министрите няма съмнение, че едновременно с премиера всички подаваме оставка.

Ако видите и сегашния текст на конституцията, там изрично е записано, че това не е необходимо. Т.е. правителството остава по време на Велико народно събрание, но това е негово решение, личен акт и в пълна подкрепа на всички министри.

- В момента, в който премиерът и всички министри подадете оставка, оставаме без правителство ли?

- Прилага се процедурата за възлагане на проучвателни мандати.

Президентът

предлага първо

на най-голямата

политическа

сила,

след това на втората по-големина и третото предложение по негова преценка - т.нар. конституционна рулетка.

  • Да падне монополът на касата, но гаранцията за качеството къде е?

    Да падне монополът на касата, но гаранцията за качеството къде е?

    Че в здравеопазването ни има много криви пътеки, се е уверил на собствен гръб всеки българин. Реформа трябва да има, но каква да бъде? Сега отново се вади идеята да се премахне монополът на здравната каса. Звучи добре, че така щели да се повишат качеството и контролът на медицинските услуги, но реалистично ли е
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо