Борисов можеше да вдигне мизата: оставка, но при едно условие - мажоритарни избори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8913925 www.24chasa.bg

Трябва да си жарък родолюбец, за да молиш Берлин да ти бутне правителството

Борисов уж вдигна мизата в петък, но призракът на Великото народно събрание изобщо не прогони гаргите от жицата. Все пак полза има, видя се колко празна е тази тенекия - ВНС, с която политическите шамани вече 30 години призовават духовете на вятъра и мъглата.

Но да продължим с аналогията от покера. Анонсът на Борисов не мина, защото е по-нисък от мизата до момента. Правилно е да кажеш - “плащам и по три”. Какъв е залогът на протеста? Оставка и предсрочни избори. Казваш - добре, плащам. На ви оставката, но само при условие, че предсрочните избори ще са истински. Тоест - мажоритарни в 2 тура, както народът вече категорично поиска.

Така се вдига мизата, а не с призрака на ВНС, който е от рубриката “Я камилата, я камиларят”. Ако президентът, Христо Иванов, Мая Манолова и “отровното трио” тогава кажат “пас”, Борисов им прибира залозите. Протестът веднага се спихва като боцнат балон. Нали искахте оставки? Добре, ето ви ги! Искате да махнете мутрите? Ами махнете ги мажоритарно и персонално, един по един! А-а-а-а, не сте съгласни да има истински избори? Народът ви пречи?

Народът вярно пречи на тези родолюбци, които се жертваха да късат ризи пред германското посолство. Истинският патриот по това се познава - той моли чужда държава да му свали демократично избраното правителство. Дякона би помазал този герой с миро. Ботев би му пратил самодиви в бяла премяна.

Подвигът пред посолството доказва, че в България не само вече имаме развито гражданско общество, но имаме даже две и три граждански общества - колкото са силните посолства. Затова и идеите на тези масони са малко чуждоземски. След като гражданските ни общества отхвърлят и пряката демокрация, и истинските избори, тогава как да качваме и да сваляме властта? Остават само посолствата! Е, и кръстовищата пред посолствата.

Този политически проект още Аристотел наричаше “охлокрация” - власт на тълпата. Най-развитата охлокрация в Европа е България. За 30 години преход само 3 парламента са си изкарали мандатите, и то само защото между 1997 и 2009 г. елитите бяха твърде заети да грабят екстензивно. След 2009 г., когато екстензивният етап изчерпа своите ресурси, вече им се налага да се грабят един друг. Затова клатенето на властта от улицата, охлокрацията, стана устойчив политически модел. Защо тогава да не правим изборите на всеки 2 г. вместо на 4? Така поне хората ще могат да си карат спокойно колите.

Но и това няма да мине. При охлокрацията метежът не е средство, а цел сам по себе си. Той премахва опасността някоя партия да се отдаде на размисъл и да предложи на народа нещо истинско. А и да предложи, в суматохата народът няма да я чуе. Така на политиката не ѝ остава време да си ушие нови гащи и постоянно кърпи старите. От времената на Иван Костов до ден днешен всички парламенти и правителства обуват все същите панталони от кръпки, които веднага се протриват на задника и трябва да се свалят, за да се кърпят пак. Все революции и все същият ултрадесен политикономически модел.

Освободени от тегобата на размисъла, тълпите се насочват с удрянето на кухи тенекии. Едната от тях до вчера бе митът за Великото народно събрание. Този уикенд ВНС се продъни. Остават още 2 тенекии - машинното гласуване и чудодейният дистанционен вот. И на двете се приписват някакви магически свойства. Те ще премахнат манипулациите, фалшификациите и купуването на гласове с вълшебната пръчица на Хари Потър. Това го твърдят “експертите”.

Какъв експерт може да си, щом не виждаш, че същите тези държави, които ти плащат грантовете, бягат от дистанционния вот като от чума?

Никоя развита демокрация не гласува по интернет - това е като да си изпуснеш сапуна в банята на затвора.

Електронният манаф само това дебне. Той хаква Пентагона, ФБР, Демократическата партия, ООН, МВФ, ако се появи кораб с извънземни, и той ще бъде хакнат, преди да кацне. А и какъв президент си, като не знаеш, че за дистанционното гласуване вече се произнесе Конституционният съд? Това са земни дреболии, Радев е над тях. Той вече е лирически герой, защото заговори в мерена реч, с художествени повторения и градации. Манастирът на прозата тесен за неговата душа е.

Как точно машините ще вършат чудеса? Ами ще видите. Западна Европа вече ги изхвърли, защо поне не ги купим на безценица, а ще плащаме по 2-3 хиляди евро на парче? Уви, туземците от Тамбукту и Нубия вече ни изпревариха.

Отмъкнаха ги изпреварващо и сега ги слагат като тотеми край племенния огън. Тъпаните бият, племето е надрусано с магически гъби, а шаманите се въртят около оста си до припадък. И като дойдат на себе си, съобщават кого духът Шанго, скрит в кутията, е определил за вожд на племето. (По-подробно за машинното гласуване вижте на
https://www.24chasa.bg/mnenia/
article/8864526)

Същия танц край огъня в момента изпълняват и Борисов, и президентът Радев, и “отровното трио”, и Христо Иванов. Никой не е сериозен. Всички дрънкат тенекии.

Професор Друмева (една от авторите на действащата конституция) съобщи по радиото, че при президента имало някакъв проект за нова конституция и че той бил много мъдър. Отворих сайта на президента - ами няма такова нещо! Има съобщение, че нещо се обсъждало. И нищо повече. И понеже от известно време ми надуват главата с някаква Стратегия, реших да хвърля едно око. Намерих само първа част, която подробно обяснява в каква дълбока системна криза е изпаднала България.

Дотук не споря, и аз съм го писал многократно през годините. А какви са причините? Мълчание. Как да се излезе от кризата? Ни дума, ни вопъл! Къде тогава ви е стратегията? Това ли раждате 2 години? Търпение, може би ще има и втора част. Стратезите сега са заети, дърпат шалтера в метрото.

Защо поне не препишете от годишния доклад на Икономическия институт към БАН? Там е пълно със стратегически идеи. Но и за това няма време, всички са заети вечер да блокират кръстовищата и призори да ги разчистват. И както се казваше в един анекдот от соца - накрая ще дойде горският и ще ги изгони всичките от корията…

  • Безчувствената алчност обяснява защо у нас нещата не вървят

    Безчувствената алчност обяснява защо у нас нещата не вървят

    Опитът за принудително събиране на сметка за парно от 10-годишно сираче е отговор на въпроса защо в България нещата с ваксинацията не вървят и никой не вярва на никого за нищо. Случката, при която загина 32-годишната Юлия, през 2020 г. покърти цяла България - жената бе блъсната от два автомобила на пътя до къмпинг “Арапя”
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо