Блокадите - безплатна предизборна кампания за ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8934054 www.24chasa.bg
Васко Кръпката Именитият певец и протестър в началото на демокрацията СНИМКА: АРХИВ

Имах проблем с крака, бях на легло и не можех да ходя на протести. Искам да съм там, радвам се, че музиката ми е там. Не понасям всички мутри, не понасям и кандидатите за власт - “Отровното трио”, Манолова, Нинова, Трифонов, Копейкин...

Подкрепям Христо Иванов и неговите акции против “Росенец” и съдебната система. От друга страна, искам България да бъде в НАТО и Европейския съюз и се радвам, че сме на прага на еврозоната. Не мисля, че състоянието на страната ни е толкова лошо. Напротив, тук се случват много хубави неща, не съм толкова агресивно настроен към днешния живот. Най-големият ни проблем в момента не са Борисов, Гешев, Нинова и Доган, а как ще излезем от кризата на този проклет китайски бацил, който спря половината свят. И се въздържам от барикади, защото за първи път в историята на протестите, която аз познавам, те са заедно с БСП. На младите хора, които са там и са честни и безкористни, искам да кажа, че

никога не трябва да

бъдат редом с БСП

- те са най-големите престъпници.

Колкото до блокадите - нормално е в едно демократично общество да се чуе мнението на мнозинството. Тези, които блокират някои кръстовища, са много по-малко от тези, които искат да преминат оттам. През 2013 г. вечерно време блокирахме кръстовища и протестирахме против Орешарски, тогава нямаше недоволни. Сега, когато повечето хора искат да се движат свободно с автомобилите си по улиците, това е тяхно право.

А за Борисов - нямам против на негово място да дойдат млади и по-интелигентни хора. Но най-важното е управляващите в България да нямат нищо общо с комунистическите структури, със службите, защото за 31 г. ченгетата успяха да съсипят голяма част от нашия порив за промяна.

От друга страна, не съм съгласен с твърдението, че преходът е неуспешен. България става европейска страна и върви бавно към свободата и независимостта от Съветския съюз. Радвам се, че тук вече има производство, животът не е спрял. Много неща разцъфтяват - в културно отношение също. В София се провежда много голям и успешен Панаир на книгата, какъвто няма почти никъде по света. В центъра на София има книжарница на четири етажа, която работи до полунощ. Така че, да се преборим с вируса, останалото е в нашите ръце - на мислещите хора в тази държава.

Младите хора да направят

една партия,

за която да гласуват мислещите. Повечето казват изтърканото клише: “Няма за кого да се гласува” или да цитирам думите на Бай Ганьо: “Всички са маскари”. Ами направете една партия и младите хора ще гласуват за вас. В целия свят е така, не може без партии.

Не искам

Румен Радев,

който е представен от БСП и от хора, които създадоха мутрите в тази държава, да прави служебен кабинет. От неговите уста: “Мутрите-вън!”, звучи много популистко.

Не съм политически анализатор, но най-важно е кой ще спечели следващите избори. За мен няма значение кога ще бъдат, дали ще са предсрочни, или когато им е времето. Затова сме се борили - да има свободни демократични избори.

Твърдо съм убеден, че днешните протести са една безплатна предизборна кампания за Борисов, защото неговият инат да се доказва пред БСП, да ги бие на избори, се събужда. Освен това консолидира неговите почитатели, избиратели, симпатизанти, които на изборите можеше да отидат за риба и да си кажат: “Стига му толкова на нашия човек, три мандата управлява.” Но сега техният човек изглежда подложен на атаката на жълтопаветниците, които искат да му седнат на стола. Това е мисленето на народа. Аз го познавам, защото съм един от най-пътуващите музиканти из България, всеки уикенд съм някъде и си говорим с хората. Борисов ще се върне на бял кон, когато и да са изборите.

  • Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Конфронтацията между френския президент Еманюел Макрон и турския държавен глава Реджеп Таип Ердоган не е просто спор “за” и “против” карикатурите на пророка Мохамед, нито дискусия за това кой как разбира свободата на словото. Това, което се случва между тях, е фундаментален сблъсък, от който явно и двете страни вярват
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди