Завещание на седмицата: Да пуснеш бомбаджии на протест и да ги търпиш 1 час

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8977689 www.24chasa.bg

Призивите на полицията към мирно протестиращите да им посочват провокаторите, загубиха смисъл в сряда

Завещание на седмицата: Да пуснеш бомбаджии на протест и да ги търпиш 1 час

Полицията бие по протести и това не е само в България. Във Франция, Гърция и Германия също бият и арестуват, но някак все правилните хора.

За 58 дни протести провокатори имаше в 3 от тях. Беше ясно, че на т.нар. Велико Народно Въстание ще има агресивни елементи, които по принцип не протестират срещу системата, корупцията, правителството. Не беше толкова трудно да бъдат забелязани още като идват. Служителите на МВР, които работят с агитките, ги познават с трите имена и ЕГН-тата, само като им видят физиономиите. Въпреки това те бяха на площада, дори не се криеха и издевателстваха над полицията повече от час. А после го отнесоха съвсем други хора.

Агитките си бяха тръгнали, както и пристигнаха. Загубиха значение призивите към гражданите да посочват провокаторите на полицията. В сряда те бяха наблюдавани от всички служители на МВР, снимани от камери, изолирани от мирните хора и нищо не последва от това.

Няма обяснение и за това защо бомбаджиите не бяха изведени от тълпата още с първите гърмежи. Не вярвам да са допуснати там нарочно, за да окървавят протеста и това да послужи като основание за разтуряне на палатковите лагери.

Твърде е извратено да рискуваш живота и здравето на служителите на МВР и на мирно протестиращите, дори това да се случва в най-изостаналата и бедна държава в Европейския съюз. Не вярвам също, че полицейските началници, от които зависи сигурността на масовите мероприятия, са некадърници. Защото на следващия ден бомбички и агитки нямаше. Всички улички, по които се стига до площада, бяха завардени от полицаи на т.нар. филтровъчни пунктове и се проверяваха дори чантите на момичетата.

Истината е, че 50 души бяха оставени по неясни причини да дадат повод за бой над нормални хора. Грозен автогол, който получи отзвук в Европа и може да даде нов тласък на недоволство. Понякога малките камъчета обръщат колата.

 

  • Опасните селфита - кой трябва да ги спре

    Опасните селфита - кой трябва да ги спре

    Модата с екстремните снимки и опасните селфита в последните години взема все повече жертви. Рискът е прекомерен, а манията все повече се поощрява от социалните мрежи, защото целта е една - да се привлече внимание, да се покаже смелост, дори непукизъм и да се трупат лайкове. Вероятно това е накарало и 19-годишното момче
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си