Зоя Паунова: Чрез силата на науката и с отговорност към обществото АстраЗенека тества ваксината за COVID-19 при 50 000 души

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8978424 www.24chasa.bg
Зоя Паунова

Ако се докаже ефективност и безопасност, ще е налична до края на 2020-а, казва директорът на АстраЗенека България

- Колко ваксини за COVID-19 поръча България и кога ще са налични? Кои други страни са поръчали?

- АстраЗенека сключи споразумение с Европейската комисия за доставка на 400 млн. дози от ваксината за превенция на COVID-19 за гражданите на Европейския съюз, в случай че проучванията докажат нейната ефективност и добра поносимост.

Споразумението надгражда постигнатата договореност на Европейския алианс за ваксини, инициирана от Германия, Франция, Италия и Нидерландия, като дава възможност за равен достъп до ваксината на всички страни-членки на ЕС, без финансови ползи за компанията за периода на обявената пандемия. Споразумението позволява на страните-членки да пренасочват количества помежду си.

Този първи договор с Европейската комисия ще осигури бърз и широк достъп до ваксината, като първите дози ще бъдат налични до края на 2020 г.

- Кои държави ще получат първи - най-богатите или най-засегнатите? Или тези, които я произвеждат?

- Стратегията на АстраЗенека е да се фокусира върху партньорства с научни, правителствени, международни организации и производители за сключване на споразумения за развитие, доставка и дистрибуция на ваксината, в случай че тя докаже ефикасност и безопасност. Работим неуморно и с безпрецедентна скорост с основна цел да осигурим широк, навременен и равен достъп до кандидат-ваксината, и то при липса на каквато и да било финансова изгода за компанията. До този момент е осигурен глобален капацитет за 3 млрд. дози от ваксината

- Разкажете малко подробности за този общ европейски проект - кой измисля ваксината, кой ще я произвежда, как ще се разпределя?

- AZD1222 e изобретена съвместно от Оксфордския университет и създадената през 2016 г. от Института “Дженър” към университета компания Vaccitech. АстраЗенека има глобален договор за разработване и дистрибуция на тази рекомбинантна аденовирусна кандидат-ваксина, която сега се нарича AZD1222. Това партньорство прави възможно ускоряването на глобалното клинично развитие, увеличаване на капацитета за производство и е предпоставка за осигуряване на широк и равен достъп до ваксината в цял свят.

Изграждаме редица паралелни вериги за доставка в целия свят, за да осигурим широк и равен достъп без финансова изгода за компанията по време на пандемията, и ще продължаваме да създаваме допълнителни партньорства, за да осъществим този ангажимент.

Дистрибуцията на ваксината във всяка страна ще е отговорност на съответните правителства.

- Какво е българското участие в тоя проект?

- България е част от споразумението между Европейската комисия и АстраЗенека, което предвижда доставка на 400 млн. дози от ваксината за COVID-19 на европейските граждани, в случай че тя, ваксината, докаже ефикасност и добър профил на толерантност.

- Какви изпитания минава ваксината, за да се докаже нейната ефективност?

- В допълнение на протичащите фаза II/III клинични изпитвания в Обединеното кралство и Бразилия, фаза I/II изпитвания в Южна Африка и планираните проучвания в Япония и Русия в момента започваме изпитване III фаза на AZD1222 в САЩ. Тези изпитвания ще определят дали ваксината предпазва от COVID-19 и ще измерят безопасността и имунния отговор при близо 50 000 участници в широк възрастов диапазон и в разнообразни расови, етнически и географски групи.

- Имаше много спекулации, че руската ваксина е открадната от изследователите, които създават европейската. Как смятате, това дали е така и изобщо има ли общност в посоките на двете ваксини и сътрудничите ли си с руките учени?

- Нашият фокус е, ако ваксината докаже ефикасност и добър профил на толерантност, да осигурим достъп до нея на колкото се може повече хора, които се нуждаят от нея в целия свят. Работим с нашите партньори в целия свят да се опитаме да се преборим с тази страшна пандемия.