Не на връзкарството е главната тема на обществото днес

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8983998 www.24chasa.bg

Ковидкризата сякаш създаде критична маса от хора, които искат  тази “втора валута” най-после да изчезне

Един от главните мотиви за демонстрациите тия дни (преди ожесточението) бе недоволството срещу връзкарството. Изобщо към връзкарския капитализъм, който бе установен у нас.

Разбира се, това не е отговорност на ГЕРБ, но всъщност е най-големият проблем пред Бойко Борисов. Не блокадата на Орлов мост, а именно недоволството от връзкарството - т. нар. от Петър-Емил Митев втора мрежа. А именно системата от “знакомства и связи”, която действа като паралелна валута, и това е по-ценно от левовете, които имаш.

Така бе направена приватизацията и нашият капитализъм* бе заченат в грях. Първо от кадрите на БКП, които започнаха раздържавяването още при Живков чрез създаването на т. нар. търговски банки и дълговете, които трупаха към тях държавните фирми. После стипендиантите на “Конрад Аденауер Щифтунг” решиха да “погерманчат” навиците на традиционната славянската община. Вместо роднинско-съселянските връзки тръгнаха да ги заменят с партийните такива. Това е позитивно по принцип, защото традиционният непотизъм се заменя с някаква институциализирана форма. В Германия това е издигнато в изкуство - там след избори събират в Бундестага т. нар. председателски съвет и разпределят всички служби и блага, които произтичат от държавата. Като се резпределят пропорционално към партии, синдикати, религиозни общности, пол.

Но емисарите на KAS не отчетоха, че у нас липсва протестантска етика и само един от тези назначени приватизатори е лично отговорен за разорението и принудителната емиграция на поне 60 000 семейства.

Днес ГЕРБ просто го отнасят за 150-те години връзкарско общество, в което да познаваш подходящите хора, е по-важно от това да имаш пари или специални лични качества и предприемчивост.

Силните антивръзкарски настроения са най-съществената социална промяна в България, настъпила с COVID кризата, и всички, които претендират за народната любов, за да управляват (независимо кога ще има избори), трябва да ги вземат предвид. Това се отнася не само за демонстрантите в София. Такива настроения има навсякъде в страната, дори и да не се показват толкова ярко.

Това е главната обществена тема днес. Не е Путин, Сорос, Ердоган, Тръмп, Зелената сделка или Западните Балкани. Сякаш има критична маса за ликвидирането на тази “втора валута”. И който убеди народа, че това ще се промени, ще е победителят от кризата.

  • Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Разбираме, че големият проблем пред приемането на българския план за възстановяване е хипотезата пари от него да се ползват за покупка на въглеродни емисии. Цялата идея на въглеродните квоти е перверзна и след като са пуснати на борсите и за тях има вторичен пазар и спекулация, рано или късно световната икономика ще изгърми. Както се случи с т
  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо