И оскарите ще изпълняват норми с новите “критерии за разнообразие”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8999211 www.24chasa.bg

Не толкова напред в бъдещето за престижните награди “Оскар” ще могат да се състезават само филми, които изпълняват така наречените критерии за разнообразие.

Това ще важи с пълна сила за 96-ото им издание, което ще е през 2025 г. Така всеки режисьор, сценарист и продуцент, който иска да грабне бляскавата статуетка, първо и преди всичко ще трябва да заложи на идеи, в които задължително да има солидно присъствие на жени, на цветнокожи актьори, на представители на различни малцинства, както и на джендър общностите.

Дотук добре. Както казват защитниците на човешките права в цялото им пъстро ветрило, това е поредна стъпка срещу хомофобията, дискриминацията и расизма. И това може би е точно така. Поне на теория.

Само че изкуството, включително и правенето на филми, е процес творчески, въпрос на вдъхновение, а не на счетоводен баланс. Къде отива вдъхновението, къде ще са разтърсващите човешки истории, как ще се търсят отговорите на вечните житейски дилеми, ако творците, включително и тези от филмовата индустрия, трябва да се водят преди всичко от това колко процента са жените герои или дали има достатъчно представители на мацинствата. Хубаво е да се показва цялото многообразие на живота и на света, но да се теглят на везна и с проценти някакви особено важни “критерии за разнообразие”, е като да караш един режисьор или сценарист да изпълнява дневна норма на строеж или на полето.

“Чичо Томовата колиба” и “Десет малки негърчета” спират ли да бъдат класика само защото не отговарят на съвременните норми и критерии? Или пък заедно с киношедьовъра “Отнесени от вихъра” трябва вкупом да отидат в коша?

Критериите са важни, но изкуство по критерии силно ще залитне и някой ден ще се окаже в компанията на творбите от “социалистическия реализъм”, в които стриктно се следеше спазена ли е правилната партийна линия.

  • Господа запалянковци, сами ще сте си виновни за мачове без публика

    Господа запалянковци, сами ще сте си виновни за мачове без публика

    Господа запалянковци, май предобрихте нещата. След мача на ЦСКА с румънския ЧФР (Клуж) любимият им отбор получава предупреждение от УЕФА за неспазване на противоепидемичните мерки. Нищо чудно това да не остане само предупреждение. Европейската централа обаче няма право да налага наказания заради неспазване на въпросните мерки
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди