Закъснялото отмъщение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9007807 www.24chasa.bg

Парите от Европа са на всички български данъкоплатци, не го забравяйте, моля!

Онзи ден левите в Eвропарламента поискаха европарите за България да бъдат спрени, защото Бойко Борисов си ги трупа в лилави пачки в чекмеджето. (Виж 4-а стр.)

Това бе направено, след като българските евродепутати проведоха активности, за да накарат Европарламента да подкрепи протестите срещу Бойко Борисов у нас. Това е нормално във всички парламенти, дори и в Европейския кипи политическа борба. Забелязваме, че протестиращите у нас вече насочват активността пред посолството на ЕС у нас, а не към българския парламент или пред сградата на МС.

Целта очевидно е Борисов да бъде свален отвън. Което също е нормална част от политическата борба. Но идеята да принудят ЕК да спре парите, които получава България от общия бюджет на съюза, и така да пострада управлението и то да загуби евентуалните следващи (предсрочни или редовни) избори, тревожи. Не е нормално български евродепутати да настояват за спиране на европейското финансиранане изобщо за България, да не би Борисов да ги открадне. Защото тези пари наистина достигат до много български граждани по различни канали и благодарение на тях в София има метро, земеделците отглеждат много храни и се изплащат ренти на стотици хиляди дребни собственици. Досега два пъти евросредствата са били замразявани - при Сергей Станишев и при Пламен Орешарски заради фрапантни нарушения - като например аферата “Батко и Братко”. Въпреки че Веселин Георгиев бе оправдан от български съд, това не попречи на брюкселските чиновници да замразят парите за пътища. И оттогава контролът върху тези средства от страна на Брюксел е доста сериозен (поне документално), но ако не се установи нещо толкова безпардонно, няма да има формално основание за каквото и да е действие. И то няма връзка с българското правораздаване и управление изобщо.

Тоест надеждата, че в Европа ще надделеят противници на Борисов и ще го накажат в услуга на местните леви, е напразна.

ЕС е съюз на държави, а не единна държава и брюкселската бюрокрация няма такива права. Освен това Борисов трябва да е оставил документални следи от наистина фрапантни нарушения на процедури, за да има такова пряко действие, другото ще е политическо осъждане.

Но и там надеждите са май напразни, като се видя какво прави ЕС с Лукашенко - нещо ще преговаря. Лукашенко, за разлика от Борисов, е безспорен диктатор, който използва безогледно сила към противниците си. Тъй че е много малко вероятно ЕС да го заклейми и политически. Тоест целият напън в тая посока най-много да доведе до колатерални щети на обикновените български граждани. Евентуално да не получим подобаващ дял от антикризисния пакет. А Борисов ще бъде сменен на избори (предсрочни или редовни) от българските гласоподаватели. Всичко друго са напразни усилия, граничещи с националното предателство.

  • Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Конфронтацията между френския президент Еманюел Макрон и турския държавен глава Реджеп Таип Ердоган не е просто спор “за” и “против” карикатурите на пророка Мохамед, нито дискусия за това кой как разбира свободата на словото. Това, което се случва между тях, е фундаментален сблъсък, от който явно и двете страни вярват
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди