Още 40 години очакване за детска болница?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9013790 www.24chasa.bg
Още 40 години очакване за детска болница?

Министър Ангелов е поканил днес лекари, родители и архитекти да решат големия проблем - да се строи напълно нова педиатрия или да се ползва незавършеният строеж

14 септември трябва да е решителният ден за бъдещето на нова изцяло детска болница, каквато България чака от 1978 година.

Над 100 лекари от различни специалности, родители, архитекти и строителите на болницата са поканени от здравния министър Костадин Ангелов на дискусия. Между 13 и 16 часа те трябва да решат най-големия проблем пред проекта - да бъде построена напълно нова сграда в петното край Александровска болница или да се ползва започнатият през 1987 г. строеж, който до ден днешен не е завършен.
Решението, че държавата ще има нова детска болница, дойде в края на 2018 г., когато
премиерът се
отказа от
Правителствена
болница и обяви, че трябва да се превърне в детска клиника. След това тя остана собственост и база на Софийския университет, а здравният министър обяви търг за избор на изпълнител на недовършения строеж в карето на Александровска болница, която трябва да се превърне в детска болница.
Първоначалният проект за изграждане на детската болница е
от 1978 г., но
никога не е
реализиран
Настоящият строеж е започнал през август 1987 г. и е спрян 2003 г. с акт 10, като през 1988 г. е препроектиран, за да се изпълнят изискванията на “Норми за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони” от 1987 г.
Грубият строеж на съществуващите блокове е изпълнен около 1991 г.
През юли 2019 г. тогавашният министър Кирил Ананиев започна процедура по избор на изпълнител за новата детска болница.
И тя беше обжалвана пред абсолютно всички съдилища, докато през януари 2020 г. най-сетне стана ясно, че обединението ДЗЗД “Детско здраве”, в което участват “Главболгарстрой” АД, “ГБС – Пловдив” АД и “Главболгарстрой интернешънал” АД, ще строи новата детска болница в София.
С офертата си в размер на 77, 839 млн. лв. без ДДС то е избрано за победител в организирания от Министерството на здравеопазването конкурс.
Мястото, в
близост до
най-добрите
лечебни
заведения
като “Александровска”, “Пирогов”, ВМА, “Света Екатерина”, “Майчин дом”, Ендокринологичната болница и всичките специализирани клиники, е от особено значение.
Новата национална педиатрия реално ще може да получава помощ от най-добрите профилирани специалисти или дори настаняване в специализирана клиника в състояние на неотложност, когато става въпрос за спасяване на човешки живот (виж схемата).
От друга страна, съгласно действащия Общ устройствен план целия район е предвиден за медицински университет/ болничен комплекс. Т.е.
не се налага
промяна на
Подробния
устройствен план
и промяна на предназначението на терена. Два месеца след като здравното министерство даде старт на проекта за строеж на национална детска болница и подписа договор за изпълнението му със спечелилия консорциум на “Главболгарстрой”, премиерът Бойко Борисов направи обрат. И
реши строежът
в двора на “Александровска”
да бъде съборен
и да се построи напълно нова сграда.
“С много любов искаме да направим новата детска болница. Нещо, което е заченато с проблем, каквото и да направим, и златна да я направим тази болница, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да съборим старата сграда, мястото е много добро - в клъстер от други болници, в паркова среда”, мотивира се той след среща с протестиращи срещу ползването на старата сграда архитекти, родители и медици.
Последваха благодарности. След месеци подписки и обжалвания се появи надежда, че скандалите спират и спечелилият консорциум
ще построи
педиатрията
за 42 месеца
в рамките на поръчката от 77, 839 млн. лв. без ДДС. Изненадващо още на следващия ден пред МС се събра група от същите протестиращи - архитекти, родители и педиатри, вярно, малко на брой, които извадиха претенции за детската болница. Те бяха обобщени от арх. Петкана Бакалова, зам.-шеф на Камарата на архитектите в България. Тя пак предложи
да бъдат
обследвани и
други терени,

да се направи международен архитектурен конкурс и той да посочи проект за болницата и дори да направи анализ за нуждите на детското здравеопазване. Това искане не се прие.

А днес е крайно време Ангелов и поканените от него на дискусия да решат - чисто нова сграда или се ползва скелето от 1987 г. Със сигурност ще има недоволни, но и децата не могат да чакат още 40 г. за болница.

  • Стига сме критикували младите

    Стига сме критикували младите

    Изводът на учени от БАН, че младите от т. нар. поколение Z не са толкова неграмотни, както масово се смята, може би отваря очите на обществото, което е спряло в някакви банални предразсъдъци. Може би тези най-младите не са с грамотността на своите баби и дядовци, които са изучавали краснопис, но със сигурност са по-грамотни от поколенията на
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди